Saudijska Arabija je promenila dane vikenda koji od sada obuhvata petak i subotu umesto četvrtka i petka, kako bi bolje prilagodila svoju ekonomiju drugim zemljama sveta, objavljeno je u kraljevskom dekretu.


Saudijska Arabija se tako pridružuje ostalim naftnim monarhijama Persijskog zaliva koje su poslednjih godina pomakle vikende u svojim zemljama kako bi se približile ritmu većine zemalja, gde su subota i nedelja neradni dani, i ograničile uticaj razlike na njihovu ekonomiju i finansijska tržišta, prenele su agencije. Promena će stupiti na snagu u subotu 29. juna u javnim i finansijskim ustanovama, centralnoj banci i rijadskoj berzi, prema kraljevskom dekretu koji prenosi službena agencija Spa.

U obrazovanju će se novi vikend početi da primjenjuje sledeće školske i fakultetske godine, dodaje agencija. Odluka o promeni doneta je u interesu javnosti i svrha joj je da bolje uskladi radne dane institucija i vladinih tela s onima drugih zemalja, navodi se. To će smanjiti negativne uticaje bivšeg vikenda na ekonomsku i finansijsku aktivnost kraljevstva, piše u tekstu dekreta.

Berza u Rijadu, najveća u arapskom svetu, otvorena je pet dana sedmično, ali su se samo tri do sada poklapala sa radom glavnih finansijskih svetskih berzi. U aprilu je savetodavno Veće kraljevstva pristalo da razmotri preporuku o promeni dana vikenda, iako su neki verski zvaničnici tada izrazili neslaganje s tom promenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari