Poznata besplatna Internet enciklopedija Vikipedija, koju svako može dopuniti prema svom nahođenju, sve brže postaje glavni izvorni materijal za rad američkih sudija. Pregled sudskih odluka, koji je izvršio list Njujork tajms, otkriva da su se sudije od 2004, prilikom donošenja više od 100 presuda, pozivale na podatke koje nudi onlajn Internet enciklopedija, uključujući 13 odluka prvostepenog Apelacionog suda, koji je odmah ispod Vrhovnog suda.

Poznata besplatna Internet enciklopedija Vikipedija, koju svako može dopuniti prema svom nahođenju, sve brže postaje glavni izvorni materijal za rad američkih sudija. Pregled sudskih odluka, koji je izvršio list Njujork tajms, otkriva da su se sudije od 2004, prilikom donošenja više od 100 presuda, pozivale na podatke koje nudi onlajn Internet enciklopedija, uključujući 13 odluka prvostepenog Apelacionog suda, koji je odmah ispod Vrhovnog suda. Vrhovni sud SAD, pak, još uvek nije podlegao potrebama korišćenja ove popularne enciklopedije.
Uprkos činjenici da se Vikipedija nalazi među 20 najpopularnijih Internet sajtova, njena reputacija je više puta dovedena u pitanje, kada je otkriveno da su prevaranti unosili pogrešne podatke, ili da neke stranice enciklopedije jednostavno sadrže netačne podatke. Tokom 2005. jedan američki pisac lažno je optužen da je bio umešan u atentat na Džona Kenedija i njegovog brata Roberta, a sve je to bio rezultat šale mladića iz Nešvila. Ova pošalica nije bila zabavna piscu Džonu Seidžentaleru koji je svojevremeno služio kao administrativni asistent Roberta Kenedija i bio jedan od ljudi koji su nosili njegov kovčeg na sahrani.
Tokom ovog meseca Istorijsko odeljenje na Midlburi koledžu, inače mala privatna institucija, izglasalo je uvođenje zabrane studentima tog fakulteta da citiraju tekstove iz Vikipedije u svom akademskom radu. Profesori sa ostalih koledža zabranjuju, na primer, studentima da koriste poznatu onlajn enciklopediju kao primarni izvor podataka.
Ali, Vikipedija je zauzela važno mesto u sudnici, uprkos upozorenjima mnogih priznatih naučnika koji ukazuju na veliku opasnost od oslanjanja na nepouzdane izvore. Mnogobrojni sudovi u SAD koriste sajt Vikipedije, na primer, kako bi pronašli značenja raznoraznih sleng reči. Njujork tajms otkriva da je sudija Ričard Posner koristio podatke sa sajta Vikipedije tokom donošenje presude za slučaj dilovanja droge, iako je iz prve ruke znao za nepouzdanost informacija, jer Vikipedija navodi potpuno pogrešne podatke koji se tiču njegovog sudskog pomoćnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari