Više od 20 agencija UN u Srbiji 1Foto: tviter

Stalni predstavnik UN za Srbiju Irena Vojačkova Solorano kaže za RTS da Ujedinjene nacije pomažu razne projekte širom Srbije.

Ona je istakla da više od 20 agencija UN koje rade na teritoriji Srbije, podržavaju vladu na putu evropskih integracija i ispunjenju globalnih standarda UN.

Vojačkova Solorano rekla je u Dnevniku RTS da Ujedinjene nacije pomažu opštinama, ali i migrantima i izbeglicama u Srbiji.

„Naša pomoć Šidu pre nekoliko dana je jedan od najboljih primera. To je pomoć jednoj opštini koja je pomagala i pomaže izbeglicama i migrantima. Mi pomažemo migrantima ali i opštinama“, kaže Vojačkova Solorano.

Napominje, međutim, da resursi koji su iskorišćeni za migrante ne mogu da se koriste za planove koje su opštine prvobitno planirale.

„Pomažemo razne projekte širom Srbije, više od 20 agencija UN rade na teritoriji Srbije i podržavaju vladu na putu evropskih integracija i ispunjenju globalnih standarda Ujedinjenih nacija“, objašnjava Irena Vojačkova Solorano.

Kaže da je pomoć UN Srbiji kombinacija tehničke i finansijske pomoći.

Vojačkova Solorano dodaje da su Ujedinjene nacije u ponedeljak obeležile 71. godinu postojanja.

„Principi na osnovu kojih su osnovane UN još su izazov za implementaciju. Globalna svest je da UN nešto predstavljaju, mnoga pitanja su se promenila, nastali su i novi izazovi. Danas imamo najveći broj izbeglica od Drugog svetskog rata i najveći broj migranata ikada na globalnom nivou“, ističe Vojačkova Solorano.

Kaže da je vreme burno a da se stanovništvo udovstručilo.

„Imamo i mnogo više problema nego pre 40 godina. Ali zbog toga smo osnovani, da svi budu svesni da postoje globalni standardi“, rekla Vojačkova Solorano. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari