Viši tužilac doneo, pa povukao naredbu o ukidanju odeljenja za nelegalnu gradnju 1Foto: Beta/Milan Timotić

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović povukao je obavezno uputstvo koje je krajem prošle godine, mimo zakonskih ovlašćenja, izdao osnovnim tužilaštvima na teritoriji glavnog grada, kada je naložio da se ukinu posebna odeljenja koja su se bavila procesuiranjem dela iz oblasti nelegalne gradnje, piše Nova.rs.

Naredbu o ukidanju odeljenja za nelegalnu gradnju Stefanović je doneo na predlog Odeljenja za profesionalni nadzor (koje je sam formirao), a koje je navodno utvrdilo da nije neophodno da se ovim delima bave posebna odeljenja, to jest pojedini specijalizovani zamenici koji se time bave godinama unazad, već da se ravnomerno dodeljuju svima, piše Nova.rs.

Ova odluka naišla je na osudu kako stručne, tako i laičke javnosti, posebno što je doneta u trenutku kada, navodi portal, čitava država se suočava sa procvatom nelegalne gradnje, ali i bespravne legalizacije.

Sporno je bilo i to što je Stefanović dao sebi za pravo da izdaje ovakve naredbe podređenim tužilaštvima, što je po svojim zakonskim ovlašćenjima mogla da uradi samo republička tužiteljka Zagorka Dolovac.

Činjenica da je na ovaj način zašao u prostor njenog „nevidljivog“ delovanja, protumačena je u javnotužilačkim krugovima kao Stefanovićeva samopreporuka i pretenzija ka fotelji glavnog tužioca u državi, navodi Nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari