Visoke kazne, ali visoke i dnevnice: Posle paravojnih, dobrovoljci iz Srbije ulaze i u redovne jedinice ruske vojske 1Foto: FoNet/AP

Snimak koji je na Jutjub kanalu nedavno objavio Dejan Berić, otkrio je već dobro poznatu činjenicu da visoke zatvorske kazne nisu prepreka za pojedine građane Srbije da učestvuju u ratu u Ukrajini.

Najbolji primer toga je upravo sam Berić koji se od 2014. godine bori na strani proruskih oružanih grupa. Iste godine kada je Berić otišao u Ukrajinu, Skupština Srbije izmenila je Krivični zakonik tako što je ratovanje u inostranstvu oglasila krivičnim delom.

Za učešće u oružanim sukobima propisana kazna zatvora je od šest meseci do pet godina, a kazna se penje na osam godina ako je delo učinjeno u sastavu grupe. Za organizovanje odlaska kazna iznosi do deset godina zatvora.

Više osoba je prethodnih godina osuđeno zbog učešća u raznim oružanim sukobima, a i sam Berić je pod istragom zbog sumnje da je prekrišio ovu odredbu Krivičnog zakonika. Prikupljanje dokaza ne bi trebalo da bude izazovno imajući u vidu da on svoja iskustva sa fronta objavljuje na svom Jutjub kanalu.

Njegov poslednji snimak otkriva da će tužilaštvo imati još posla. Naime, Berić je objavio video reportažu iz jednog centra za obuku koji se nalazi u blizini Moskve, a u kojem je intervjuisao grupu srpskih državljana koji su se spremali za odlazak u rat. Od osoba sa kojima je Berić razgovarao, dve nisu skrivale identitet, dok su ostali sagovornici želeli da im ne bude snimljeno lice, baš zbog mogućnosti krivičnog gonjenja.

Aleksandar Radić, vojni analitičar, naglašava da se od početka rata u Ukrajini pojavljuju indicije da srpski državljani učestvuju u sukobima. Kako napominje, bilo je Srba u oružanim snagama DNR-a i LNR-a, kao i u Vagneru.

– Ono što Berićev poslednji snimak pokazuje, to je prisustvo srpskih državljana u regularnoj vojsci Ruske Federacije. Generalno govoreći, nijedna vojska ne voli da prima strance u svoje redove. Za vojne obaveštajne službe je svaki stranac potencijalni špijun. Međutim, otkako je u Rusiji krajem septembra na snazi delimična mobilizacija to pravilo se promenilo i sada se stranci dočekuju oberučke zbog propagandnog efekta i oni su u pogledu prava i obaveza izjednačeni sa ruskim državljanima, ističe Radić.

Kako u samom snimku objašnjava Berić, dobrovoljci potpisuju ugovor sa ruskom vojskom, na osnovu kog dobijaju novčanu nadoknadu, a uplaćuje im se i staž. Radić dodaje da su vlasti u Rusiji promenile propise i da svaki dobrovoljac može po pojednostavljenoj proceduri da dobije rusko državljanstvo.

Što se tiče finansijske naknade, Radić ističe da je predsednik Rusije obećao da osnovna plata vojnika neće iznostiti manje od 3.000 evra mesečno.

– Na taj iznos svakako treba dodati i mogućnost bonusa i dodataka. Primera radi, predviđene su premije za učešće u jurušnim grupama ili za svako uništeno oklopno sredstvo. Međutim, pitanje je kako u praksi izgleda plaćanje svih tih dodataka, ističe Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari