Tajna nestalih u Pakračkoj poljani mogla bi da se pretvori u veliki, mada ne i neočekivan skandal, piše riječki Novi list, otkrivajući da je hrvatska vlada u novembru 1995. u Pakračkoj poljani naredila ekshumaciju i obdukciju, a potom bez identifikacije i anonimno, sahranu 19 tela na pravoslavnom groblju u mestu Kukunjevac. Reč je, po svemu sudeći, o telima koje je komisija UN ekshumirala u Pakračkoj poljani u novembru 1993, detaljno obradila nalaze i pokopala ih na mestu gde su pronađena, a potom o svemu objavila iscrpan izvještaj, u kojem sugeriše da je reč o Srbima koje su u Pakračkoj poljani ubili pripadnici Hrvatske vojske, piše Novi list.

O tome da su tela u Pakračkoj poljani ponovo ekshumirana 1995, i to u organizaciji hrvatskih vlasti, Novi list je obavestila Požeško-slavonska policijska uprava. U odgovoru na pitanje o grobnom mestu na pravoslavnom groblju u Kukunjevcu rečeno je da je „13. novembra 1995, na osnovu naredbe Županijskog suda u Požegi, izvršeno probno iskopavanje i ekshumacija u mestu Poljana, Opština Lipik“.

Navedenom ekshumacijom pronađeni su posmrtni ostaci 19 tela koji su prevezeni na obdukciju i eventualnu identifikaciju. Nakon izvršene obdukcije, sva pronađena tela prevezena su u mesto Kukunjevac, Opština Lipik, i pokopana s južne strane pravoslavnog groblja, a iznad svakog tela stavljena je drvena oznaka krsta sa slovnom i brojčanom oznakom. Uz radnike policije, navedenoj ekshumaciji su prisustvovali predstavnici pravosudnih organa, Kancelarije za zarobljene i nestale, Ministarstva porodice, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Istražnog odeljenja Međunarodnog krivičnog suda, kancelarije Međunarodnog krivičnog suda u Zagrebu.

Novi list je objavio da do odgovora požeške policije nije bilo jasno kako je moguće da se oznake na krstovima na groblju u Kukunjevcu, na kojima nije bilo imena, poklapaju s oznakama iz izveštaja UN o ekshumaciji u Pakračkoj poljani. „Nakon odgovora policije u Požegi mnogo toga postaje jasnije: najpre to da su hrvatske vlasti organizovale i sprovele ekshumaciju 19 tela koje je već ranije ekshumirala i obradila komisija UN-a, ustanovivši da su žrtve ubijene hicem ili udarcem u glavu.

Obmanjivanje dugo 15 godina

Zaključak informacije iz požeške policije jasno se nameće: svih proteklih petnaest godina vlada je obmanjivala javnost, vodeći ljude pohapšene oko Pakračke poljane kao „nestale“, navodi Novi list. Svo to vreme te su žrtve ležale na pravoslavnom groblju u Kukunjevcu, i to pošto su ih tamo pokopale stručne službe hrvatske vlade. U međuvremenu, prošla su dva suđenja za zločine u Pakračkoj poljani pripadnicima formacije Tomislava Merčepa i ni na jednom nikada nije spomenuta ni ekshumacija komisije UN, ni njen izveštaj, ni grobnica na pravoslavnom groblju u Kukunjevcu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari