Vlade Divac: Bolji igrač nego menadžer 1Foto: EPA-EFE/ ETIENNE LAURENT

Vlade Divac je proteklog vikenda podneo ostavku na poziciju generalnog menadžera Sakramento Kingsa.

Na funkciju u kalifornijskom klubu došao je 2015. godine sa zadatkom da ih posle pauze duge 10 godina uvede u plej-of NBA lige, ali mu to nije pošlo za rukom, a ekipa je za to vreme beležila rezultate koji su ispod očekivanih.

Bivšem košarkašu se najviše zamera promašena transfer politika, a glavna primedba odnosi se na to što je 2018. propustio da dovede slovenačkog reprezentativca Luku Dončića, iako je imao prednost pri izboru na draftu.

Rastanak Divca i Sakramenta je ipak prošao u prijateljskoj atmosferi s obzirom na to da spada među najveće igračke legende kluba.

Kao centar je u periodu od 1999. do 2004. predvodio Kingse do čak šest uzastopnih učešća u plej-ofu, uključujući i finale Zapada 2002. godine.

Uprkos sjajnoj igračkoj karijeri, u kojoj je postao legenda ne samo Partizana i Los Anđeles Lejkersa, već i Crvene zvezde zbog kratkog angažmana 1999. godine kako bi joj pomogao u Evroligi, utisak je da posle nje još uvek traži sebe.

Još kao igrač je paralelno prihvatio funkciju predsednika KK Partizan, ali je napustio pognute glave tvrdeći da nije uspeo da pronađe sponzore.

Bio je i kratko direktor košarkaškog kluba Real Madrid, ali takođe bez zapaženih rezultata.

U Vladi Srbije za vreme Mirka Cvetkovića bio je savetnik ministra policije Ivice Dačića, dok je istovremeno obavljao funkciju predsednika Olimpijskog komiteta Srbije.

Nije se proslavio ni kao biznismen pošto je njegova kupovina brenda „Voda Voda“ završila na sudu, jer je prethodni vlasnik Vojin Đorđević tvrdio da je prevaren.

Bio je u medijima optuživan za malverzacije i kada je pokušao da kupi fabriku vode „Knjaz Miloš“ i dnevni list Večernje novosti.

Rođen je u Prijepolju 3. februara 1968. godine.

Sa suprugom Snežanom ima dva sina – Luku i Matiju. Odlučio je da 1999. usvoji kćerku Petru, pošto su joj biološki roditelji ubijeni na Kosovu i Metohiji.

Ima i svoju humanitarnu fondaciju za pomoć deci na prostoru cele bivše Jugoslavije.

Kao igrač je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio dva srebra na Olimpijskim igrama (1988, 1996), dva zlata na Svetskim prvenstvima (1990, 2002) i tri zlata (1989, 1991, 1995) i dve bronze (1987, 1999) na Evropskim prvenstvima.

U Kuću slavnih NBA primljen je 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari