Vladeta Janković: Beograd na vodi će za 20 godina biti poput zgrada za beskućnike 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Tokom dosadašnje vladavine Napredne stranke u Beogradu ostali su nerešeni brojni životni problemi Beograđana, kao što su kanalizacija, otpadne vode, saobraćaj i gradski prevoz. S druge strane, daleko je veći broj projekata i planova sadašnje nomenklature, koji su, ili bi tek, i gradu i građanima naneli veliku štetu a doneli gotovo nikakvu korist.

Sagovornici Danasa saglasni su da je takve poteze čelnika Beograda teško i pobrojati, pa bi neka potencijalno buduća vlast imala pune ruke posla da ih zaustavi ili pak pokuša da smanji ili anulira već načinjenu štetu.

– Potpuno besmisleni i štetni projekti od kojih se odmah mora odustati su ideje o jarbolima od 200 metara ili nacionalni stadion. Tu je i gondola koja narušava ambijent, ničemu ne služi a skrnavi dragocen kulturni spomenik. Gondolu zaboravite, što su do sada brljali, gotovo je, tačka. Te stvari treba obrisati kao gumicom. Stari most svakako treba revitalizovati, treba mu dodati još jednu traku i tako olakšati saobraćajne probleme, a istovremeno sačuvati jednu dragocenu vrednost, estetsku, simboličku i sentimentalnu. Most koji je preživeo nemačko miniranje a treba da dođe Goran Vesić da ga izmesti stavi kafiće tamo, to je vrhunac nečeg štetnog i besmislenog, kaže za Danas Vladeta Janković, kandidat za gradonačelnika glavnog grada koalicije Ujedinjeni za pobedu Beograda.

Ako kod gondole i mosta možemo da budemo, kako kaže, i sentimentalmni i estete, kod gradnje na Makišu se radi o čistom preživljavanju i to se mora hitno zaustaviti.

– To je vitalna stvar i sa tim nema šale. Ne sme se praviti metro, terminal i naselje na izvorištu pitke vode, to je kriminal. Plan metroa koji to ppodrazumeva ne dolazi u obzir, iako je sam metro neophodan gradu, smatra Janković.

Beoeograd na vodi je tu, dodaje on, i ništa se ne može uraditi.

– Ali ja verujem da će on sam odumreti, da će to za 10, ili 20 godina, biti poput onih zgrada u svetu u kojima beskućnici prebivaju, Jer oni koji su kupili te stanove mogu da odu i drugde i otići će kad tad, dosadiće im, pogotovu ako se ne dopusti da centar grada bude njima pod prozorom, što bi Vučić hteo, mišljenja je Janković.

Međuti, naš sagovornik napominje da je mnogo štete načinjeno, te da se nekih velikih problematično načinjeni koraci još nisu ni spominjani.

– Do PKB-a i još drugih velikih i ozbiljnih grešaka nismo ni stigli. Gde god krenete, kao čarapa koja se para, vidite da nešto ozbiljno ne valja, zaključuje kandidat za gradonačelnika Beograda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari