Vladika Grigorije nije bio na ručku kod Vučića u Predsedništvu 1Vladika Grigorije Foto: FoNet/ TV FoNet

Iako su mediji izvestili da su sve vladike SPC, trenutno okupljene na Saboru, bile juče na ručku kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Predsedništvu, činjenice su malo drugačije. Naime, vladika nemački Grigorije i još četvorica episkopa nisu prisustvovali toj svečanosti, potvđeno je Danasu iz više izvora.

Osim Grigorija, na sastanku arhijereja sa Vučićem juče nisu prisustvovali episkop zapadnoamerički Maksim, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop banjalučki Jefrem i episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

Izvori Danasa nemaju informaciju o tome kako je patrijarh Porfirije reagovao na to da je od više od 50 članova crkvene „vlade“ njih petoro odbilo da ode na ručak u Predsedništvo, s obzirom na to da je on tamo zauzeo jasan stav podržavajući predsednika Srbije, i nazivajući Predsedništvo svojom „drugom kućom“.

Vladika diseldorfski i cele Nemačke, episkop Grigorije, godinama je na udaru aktuelne vlasti. On je jedan od retkih episkopa SPC koji je otvoreno govorio o problemima u društvu, ukazujući na pogrešne poteze aktuelne vlasi, koju oličava jedan čovek – Aleksandar Vučić.

Protiv Grigorija je u više navrata pokretana medijska hajka prorežimskih glasila, u kojoj je on označavan kao izdajnik, lobista, strani plaćenik… Televizija Pink je njemu „u čast“ čak napravila i video spot “Kakav je to vladika Grigorije”, koji neodoljivo podseća na onaj koji su prethodno posvetili ubijenom Oliveru Ivanoviću, iznoseći klevete, laži i optužbe, samo zato što je kritikovao politiku koju vodi Aleksandar Vučić.

Inače, patrijarh Porfirije juče nije štedeo reči hvale na račun aktuelnog predsednika Srbije:

„Za nas je radost što možemo da budemo zajedno sa vama u Predsedništvu Republike Srbije, koje osećamo zaista ne kao svoju kuću, nego osećamo da jeste naša kuća. Osećamo sa jedne strane potrebu da iskažemo da sve ono što se ovde čini za dobro našeg naroda gde god da on živi, za dobro Srbije, ima našu podršku“, rekao je patrijarh tokom posete predsedniku Vučiću u Generalnom sekretarijatu na Andrićevom vencu.

„Gde god želimo dobro našem narodu to podrazumeva dobro i svima onima koji su sa njim“, naveo je patrijarh, čiji je govor za trpezom sa predsednikom Srbije, u celini, prosleđen medijima, a objavljen je i na sajtu SPC uz fotografije sa svečanog ručka.

Mnogi su ove reči patrijarha doživeli kao veliko razočaranje i izdaju, smatrajući da u vreme opšteg straha, siromaštva i beznađa građana Srbije, kada mnogi protestuju protiv aktuelne vlasti smatrajući je odgovornom za to stanje, daje podršku političkoj opciji koja je do tog stanja dovela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari