"Vlasinu biraju oni koji beže od temperaturnog šoka": Kako je letovati na jezeru koje se nalazi na najvišoj nadmorskoj visini na Balkanu 1Foto: Dušan Pešić/Danas

Vlasina je fabrika čistog vazduha i zdrave klime. Šetati po Vlasini leti i prvih dana jeseni je prava blagodet za organizam. Ona je za ljude koji ne vole gužve, već čeznu za tišinom, prava banja za odmor, kaže za Danas novinar Radoman Irić iz Vranja, koji već 15 godina na Vlasini traži svoj mir.

Vlasinska visoravan nalazi se blizu granice s Bugarskom, u Opštini Surdulica, na jugoistoku Srbije, a gugl je proračunao da je od Vranja udaljena oko 60 kilometara, što je oko sat i pet minuta vožnje kolima.

Neki, posebno stariji, ljubitelji planinskog turizma, Vlasinu nazivaju i „Vlasinskim morem“ i „srpskim Jadranom“, kako piše novinar Miodrag Pešić u svojoj knjizi „Vranje“.

„Za razliku od Aleksandrovačkog jezera kod Vranja, Vlasinsko nije zagađeno“, kaže Irić, „pa se u njemu ljudi kupaju. Doduše, voda je hladna pa Vlasinu biraju oni koji beže od temperaturnog šoka izazvanog visokim temperaturama na moru. Vlasina je na oko 1.200 metara nadmorske visine. Svi oni koji ne mogu da podnesu visoke temperature na moru, za njih je planina, za njih je Vlasina.“

Kako navodi naš sagovornik Irić, on nema nameru da menja letovalište.

„Prelepa priroda, nadmorska visina, nema ljudi, nema buke i gužve sve to Vlasinu čini privlačnom. Sama ta sredina je izuzetno pogodna za one koji ne vole urbani turizam, već šetnju na vazduhu, sport, zdravu i čistu vodu. To je, što se kaže, banja za odmor“, opisuje on.

Vranjanac Miloš Mladenović koji od dečačkih dana boravi na Vlasini, i to tokom cele godine, ne samo leti, za Danas kaže da Vlasina „nudi užitak sva četiri godišnja doba“.

„Leti su, danju, temperature visoke, toplo je, s tim što nisu prevelike vrućine, a noću je sveže i prijatno za spavanje. Obeležene su i uređene staze kroz šumu kojima možeš da se krećeš i šetaš, da bereš divlje voće. Dosta snega zimi padne, postoji ski-staza. U proleće možete da berete trave i pravite čajeve. U jesen vidite šarenilo i drveće u različitim bojama. Leti se mogu brati maline, jagode, bornovnice, možete piti izvorsku vodu. Na jezeru se možete baviti ribolovom ili voziti čamac“, kaže naš sagovornik.

Mladenović dodaje da su posebne prednosti Vlasinske visoravni to što možete uživati u čistom vazduhu, zdravoj vodi i hrani, miru i tišini.

„Možete da se kupati u jezeru u toku leta, kada su velike vrućine. Šumom možete šetati jer su staze za pešake uređene, kao i biciklističke staze. Nije urbana, već divlja sredina. Održavaju se i manifestacije tokom godine, ne nužno u letnjim mesecima, poput Trijatlona ili plivanja za časni krst“, dodaje on.

Mladenović, koji je upoznat sa turističkim potencijalom Vlasine i smeštajem koji možete koristiti, kaže da se za „20 do 40 evra dnevno“ može potrošiti, „zavisno od usluge koju ugostiteljski objekti nude“.

„Slične su cene u ova dva hotela kao i u privatnim smeštajima, vikendicama i slično“, objašnjava sagovornik Danasa.

Vlasina je pogodna i za „visinske“ pripreme sportista, za ribolovce i one koji održavaju kondiciju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari