Vlasnik ne pristaje na ponudu IZ u Srbiji 1Foto: S. Župljanin

Postalo je uobičajeno da i sama najava nekih izbora, u Novom Pazaru mora da stvori nekakvu „gužvu“. Ovog puta, na meti se našao muški frizerski salon u novopazarskoj Staroj čaršiji, vlasništvo Ramiza Dugopoljca.

Objekat, u neposrednoj blizini Arap džamije, na tom mestu je više od pola veka. U vlasništvu porodice Dugopoljac je pola decenije. Kupljen je 1970. godine od tadašnjeg Trgovinskog preduzeća „Sloboda“. Berbernica je porušena bagerom u noći, prošle subota na nedelju, a vlasnik je odmah kao nalogodavce označio čelnike Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, jer se Arap džamija nalazi u sistemu te IZ.

– Od svoje petnaeste godine radim kao berberin i otac i deda su mi bili berberi. To nam je porodična tradicija, a meni jedini izvor prihoda. Skoro 45 godina sam radio bez ikakvih problema, ali su u poslednje vreme počeli pritisci i pretnje ljudi iz Mešihata IZ u Srbiji da se iselim iz lokala. Sve to sam uredno prijavio policiji – rekao je Dugopoljac novinarima i dodao da IZ u Srbiji pokušava da ospori vlasništvo nad njegovim lokalom. U toku je sudski postupak, a Dugopoljac kaže da je dostavio svu neophodnu dokumentaciju i ugovore kojima dokazuje da je vlasnik lokala. „Čekao sam da sud donese presudu, ali su oni očigledno znali da ne mogu da pobede na sudu, pa su rešili da na ovaj način rešili da otmu ono što je moj otac časno i pošteno kupio. Neću im to dozvoliti, ni ja ni moja deca. Borićemo se“, rekao je on.

IZ u Srbiji je trebalo više sati da se oglasi ovim povodom. Prvo su poručili da ništa nisu čuli o rušenju objekta i optužbama vlasnika, a onda se oglasio Medžlis (odbor) za Novi Pazar i saopštio da je rušenje delo njihove građevinske službe. U saopštenju je navedeno da je na taj način „otklonila nelegalno podignuti objekat na vakufskom zemljištu, u dvorištu Arap džamije, radi izvođenja restauratorskih radova“. Uz saopštenje, medijima je dostavljen posedovni list, u kojem piše da je IZ u Srbiji zvanični držalac i da su „tvrdnje korisnika tog objekta o navodnom vlasništvu nad ovim vakufom neistinite, sa ciljem pokušaja otimanja vakufske imovine“. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda držalac parcele je IZ u Srbiji – odbor za Novi Pazar, a vlasnik lokala je Ramiz Dugopoljac.

Atmosfera u gradu bila je na ivici zapaljivosti. Oko porušene berbernice počeli su da se okupljaju građani u znak podrške vlasniku lokala. Popodne je nekoliko stotina građana održalo mirni protest. Zatražili su od institucija da „rade svoj posao i spreče otimačinu od građana“. Nekoliko stotina metara dalje, u krugu Mešihata, počeli su da se okupljaju aktivisti i pristalice IZ u Srbiji radi odbrane vakufske imovine, ako zatreba.

Desetak sati kasnije, obratio se lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) i nekada prvi čovek IZ u Srbiji Muamer Zukorlić i odbacio sve optužbe da je po njegovom nalogu porušena berbernica. Pozvao je na smanjenje tenzija i pronalaženje rešenja između IZ i porodice Dugopoljac. Zukorlić je izrazio žaljenje što je došlo do rušenja lokala i „što dosadašnji korisnici ovog objekta, koji se nalazi na vakufskom zemljištu i koji je nelegalno podignut, nisu imali sluha i volje da se dogovore iako su više puta pozivani, iako su predstavnici IZ dali sve od sebe da dođe do dogovora i nudli im da pod povoljnim uslovima, u rekonstruisanom objektu u duhu arhitekture i restauracije kompleksa Arap džamije, budu i u buduće korisnici tog objekta“.

Nije se dugo čekalo na identifikaciju lica koje je upravljalo bagerom prilikom rušenja berbernice. Identifikovan je N. Š. (49). Osnovno tužilaštvo u ovom gradu protiv njega je podnelo krivičnu prijavu zbog nasilničkog ponašanja. Tužilaštvo je pokrenulo i istragu radi utvrđivanja šta se dogodilo, u noći između subote i nedelje, kada je porušen objekat.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac porodici Dugopoljac je obećao finansijsku pomoć „da ponovo stanu na noge i nastave svoju porodičnu tradiciju“. Stranama u sporu je poručio, da posle rušenja objekta,“postoje samo dav rešenja – dogovor ili da ceo slučaj dobije epilog na sudu“. Biševac je apelovao na sve aktere „da spuste tenzije, jer sukobima ništa nije izgrađeno i nikome se nije pomoglo na taj način“ i da „svako nepoštovanje zakona samo može da proizvede dalju nestabilnost i dugoročno gledano ima loše posledice za ceo grad“.

Rekonstrukcija Arap džamije, nekada centralne u gradu, počela je prošle godine i tada na noge podigla stručnu javnost, jer su radovi na njoj počeli bez dozvole Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Arap džamija se nalazi u sklopu Stare čaršije i pripada kulturno-istorijskoj celini od izuzetnog značaja. Reč je o jednom od najstarijih građevinskih i verskih objekata u ovom gradu.

IZ u Srbiji nudi pomoć

Povodom ovog događaja konferenciju za novinare održao je predsednik Mešihata IZ u Srbiji Mevlud Dudić. Poručio je da je IZ u Srbiji „odlučna u odbrani svojih prava i imovine, ali i da pravično obešteti vlasnika porušene berbernice“.

– Nekoliko puta smo razgovarali i odbio je svaku našu ponudu. Nama ništa drugo nije preostalo već da radimo svoj posao – naglasio je muftija Dudić, na konferenciji za novinare. On je pozvao Dugopoljca na dogovor, koji je u njegovom interesu, „jer smo spremni da renoviramo i ponovo im damo na korišćenje objekat u vlasništvu IZ“.

Glavni muftija IZ u Srbiji je rekao da je bila u pripremi presuda po kojoj bi Ramiz Dugopoljac „kroz legalizaciju i automatizam, jer objekat koristi više od 40 godina, postao i vlasnik zemljišta“. Istakao je da „raščišćavanje terena“ na svojoj zemlji nije razlog za sudski poziv, ali i ako dođe krivična prijava spremni su da to brane i na sudu. Puna podrška odbrani vakufske imovine data je i na sednici Mešihata IZ u Srbiji.

Dugopoljac je odbio ponudu IZ da godinu dana besplatno koristi jedan od vakufskih lokala, a nakon toga da plaća minimalnu zakupninu. Izričit je da penziju dočeka u svom lokalu. On se za pomoć obratio i vrhovnom poglavaru IZ BiH reisu-l-ulemi Huseinu Kavazoviću. Reisa Kavazovića moli da pomogne „da se ispravi nepravda koja je načinjena“, jer je „uvek živeo samo od svog poštenog rada, a sada su mi deca, od kojih najmlađe ima devet godina, praktično ostala bez hleba. Obaveštava ga da je suđenje oko lokala sa IZ u Srbiji zakazano za 11. mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari