Da li je VMA prekršila zabranu poseta tokom kovida u slučaju Milana Gutovića 2021. godine: Epidemiolog Zoran Radovanović za Danas 1Izvor: FoNet

Slučaj pokojnog glumca Milana Gutovića posle javnog obraćanja na društvenim mrežama njegove ćerke Milice Gutović, otvorio je sva moguća i nemoguća, uglavnom, privatna porodična pitanja, ali ne i osnovno – da li je Vojnomedicinska akademija (VMA) prekršila zabranu poseta zdravstvenim ustanovama tokom kovida, 2021. godine, za vreme lečenja Gutovića od te infekcije.

Da li je bilo poseta na VMA tokom kovida, ujedno je i jedino pitanje u čitavoj halabuci koja je nastala posle obraćanja Gutovićeve ćerke u videu koji je podelila na svom profilu jedne od društvenih mreža pre nekoliko dana, „obožavaocima lika i dela njenog oca“ jer želi „da podeli istinu vezanu za njegove poslednje dane koje je proveo na intenzivnoj nezi na VMA u Beogradu u jeku epidemije kovida, avgusta 2021. godine, kada su posete bolnicama bile zvanično i strogo zabranjene“.

Direktne optužbe VMA

Ukratko, ona je direktno optužila medicinsku sestru VMA Maru Tešić da je tokom boravka i lečenja njenog oca u toj zdravstvenoj ustanovi, uvela u njegovu bolesničku sobu dve osobe koje nisu u krvnom srodstvu sa njim, kao svedoke njegovog, navodnog, usmenog zaveštanja.

Mara Tešić je to demantovala za Danas, a VMA je juče pokrenula postupak za utvrđivanje da li je bilo propusta u lečenju pacijenta Milana Gutovića.

Radovanović: Nije lako u Srbiji tumačiti propise

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za Danas da nije lako tumačiti propise, utoliko pre što se oni u Srbiji ne poštuju.

„Kao krovni pravni okvir, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti daje opšta rešenja, a detalji treba da budu obuhvaćeni podzakonskim aktima. Podrazumeva se da oni moraju da poštuju slovo i duh zakona“, navodi on.

Kako dodaje, u slučaju proglašene epidemije zarazne bolesti od većeg epidemiološkog značaja (to je slučaj sa kovidom 19 od marta 2020), važnu ulogu ima Republička stručna komisija za zarazne bolesti.

„Međutim, ona se uopšte nije sastajala. Mnoge odluke, uključujući zabrane poseta u bolnicama, donošene su na predlog ad hoc formirane Radne grupe Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije kovid 19. Ponašanje u bolnicama regulisano je Pravilnikom o sprečavanju, ranom otkrivanju i suzbijanju bolničkih infekcija. Velika uloga u tom Pravilniku data je Republičkoj stručnoj komisiji za nadzor nad bolničkim infekcijama. Ta Komisija je zamrla, mada je u označenom periodu još bila aktivna“, objašnjava taj stručnjak.

Kako Radovanović dodaje, svaka zdravstvena ustanova obavezna je da obrazuje Komisiju za prevenciju bolničkih infekcija.

Bez poseta zdravstvenim ustanovama svuda u Srbiji pa i VMA?

„Zabrana poseta u bolnicama u nadležnosti je te Komisije. Po logici stvari, ona može da donosi strože mere nego drugde, prema proceni lokalne epidemiološke situacije, ali ne može da nameće blaže izuzetke u odnosu na mere primenjene u celoj zemlji“, pojašnjava sagovornik Danasa.

Da li je VMA prekršila zabranu poseta tokom kovida u slučaju Milana Gutovića 2021. godine: Epidemiolog Zoran Radovanović za Danas 2
Zoran Radovanović, foto FoNet Milica Vučković

Sa druge strane, označena sestra VMA Mara Tešić istakla je pre tri dana za Danas da ona uopšte ne želi da komentariše optužbe ćerke bivšeg pacijenta VMA.

„Ne želim da komentarišem. To su njihove porodične stvari, neka ih reše“, navela je ona.

„Nije tačno“

Na pitanje Danasa da li su tačne tvrdnje Milice Gutović da je tokom zabrane poseta zdravstvenim ustanovama, pa i VMA, tokom pandemije kovida omogućila dvema osobama da uđu u bolesničku sobu Milana Gutovića, bila je eksplicitna:

„To nije tačno“.

Danas je istog dana pozvao načelnika VMA Miroslava Vukosavljevića, ali se on nije javljao na redakciji poznate brojeve telefona.

Možda bi čitava ova zamršena privatna priča o nasledstvu imovine pokojnog glumca Milana Gutovića, koja je počela, navodno, na VMA tokom njegovog lečenja od kovida, dozvolom da u njegovu bolesničku sobu uđu dve osobe tokom zabrane poseta zdravstvenim ustanovama, i ostala u domenu privatnog da se nije oglasila upravo VMA.

VMA
foto wikipedia VMA

VMA: Pokrenuli smo kontrolu stručnog rada

U svom šturom jučerašnjem saopštenju doslovno su napisali:

„Povodom optužbi iznetih u medijima u vezi sa postupanjem na Vojnomedicinskoj akademiji, u periodu neposredno pre smrti glumca Milana Gutovića, obaveštavamo javnost da je Uprava za vojno zdravstvo pokrenula kontrolu stručnog rada lica na VMA koja su učestvovala u njegovom lečenju. Ukoliko se utvrde propusti u radu, protiv odgovornih biće preduzete mere u skladu sa propisima i zakonom“.

Milan Lane Gutović preminuo je 25. avgusta 2021. godine, u 76. godini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari