Voće i povrće bezbedni, kod sira i kajmaka ima „neispravnosti”: Analiza mikrobiološke i hemijske ispravnosti namirnica na kragujevačkim pijacam 1Foto: Z. S. M.

 

Prema godišnjem planu kontrole zdravstvene ispravnosti namirnica na kragujevačkim pijacama za mesec jun 2023. godine, Institut za javno zdravlje Kragujevac je na pijacama Erdoglija i Aerodrom izvršio je juče uzorkovanje mikrobiološke i hemijske ispravnosti voća, povrća i mlečnih proizvoda.

Na pijaci Aerodrom vršena je kontrola jagoda, trešanja, paradajza i krastavca na prisustvo teških metala i pesticida i ustanovljeno je da su svi kontrolisani uzorci hemijski ispravni i bezbedni za upotrebu.

Na pijacama Aerodrom i Erdoglija, Institut za javno zdravlje je kontrolisao mikrobiološku ispravnost sira i kajmaka, a rezultati su pokazali da je kod dva uzorkovana proizvoda utvrđena mikrobiološka neispravnost, te je prodavcima zabranjena prodaja i predložene mere poboljšanja higijene u svim fazama pripreme, obrade i distribucije hrane.

Takođe, u cilju poštovanja mera dobre higijenske prakse u toku prodaje mlečnih proizvoda, uzeti su brisevi radnih površina rashladnih vitrina radi kontrole prisustva štetnih mikroorganizama i rezultati su pokazali da se u objektima primenjuju dobri higijenski principi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari