Turski ministar unutrašnjih poslova Muamer Guler izjavio je juče da će snage reda sprečiti štrajk na koji su pozvala dva najveća sindikata – KESK i DISK u znak podrške antivladinim protestima, ocenivši da takva akcija nije legalna.

Policajci su, koristeći megafon, upozorili radnike da obustave marš ka centru Ankare. „Svi vi koji ste na ulici morate prekinuti blokadu. Nemojte provocirati. Policija će upotrebiti silu“, kaže se u upozorenju policije koja je rasporedila nekoliko vodenih topova par stotina metara od radnika koji protestuju protiv Vlade Redžepa Tajipa Erdogana. Oglasio se i zamenik turskog premijera Bulent Arinc, koji je izjavio je da bi vlada, ako bude potrebno, mogla da pošalje vojsku da zaustavi antivladine proteste

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je policija preduzela „suviše oštre mere“ protiv demonstranata. „Bilo je zastrašujućih slika na kojima se vidi da se, po mom mišljenju, reagovalo na vrlo oštar način“, rekla je Merkel u intervjuu za nemačku televiziju RTL. Ona je ponovo apelovala na Tursku da poštuje pravo na slobodu izražavanja.

Turska policija uhapsila je u nedelju više od 600 demonstranata u Istanbulu i Ankari. Neki od njih su ubrzo pušteni na slobodu, dok su neki poslati pred istražnog sudiju. Tokom tih sukoba policije i demonstranata u nedelju u blizni trga Taksim, pripadnici snaga bezbednosti su koristili suzavac i vodene topove. Policija je reagovala i u Ankari, gde je u više navrata rasterala stotine demonstranata koji su pokušali da se okupe na trgu Kizilaj, centru okupljanja protivnika premijera Erdogana.

Povod za protest na Taksimu krajem maja bio je plan za izgradnju tržnog centra na mestu parka Gezi, kao i replike otomanske vojne kasarne i džamije na trgu, na kome bi bilo posečeno i 600 stabala. Do sada je u sukobima poginulo petoro ljudi, stotine su privedene, a gotovo 7.500 povređeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari