Vojvodina i Vilsonov princip samoopredeljenja naroda

Ostavite komentar


  1. Znaci istovremeno, ‘sirenje Srbije na Sever’ nije bilo predvidjeno americkim planovima, … ali tu je princip plebiscita medju narodima kao demokratskog sredstva za odlucivanje i formiranje nove drzave koji amerikanci podrzavaju? Izmisljeni tzv ‘vojvodjanski politicari’ koji su trebali da zastupaju ‘interese i nacionalni identitet Vojvodjana’ su, izgleda tih dana 1918. hitno otputovali sa ostatkom austrougarske administracije na ‘sluzbeni put’ u Bec, odnevsi sa sobom i ‘slobodarske tradicije’ i ‘samoopredeljenje’, pa sirote ‘Vojvodjane’ nije imao ko da zastupa pred ‘srpskom invazijom’?! :)))))) Zelim autoru mnogo srece u daljoj ‘federalizaciji’ Srbije i izmisljanju nepostojecih nacija ciju su pripadnici vec vekovima deklarisani pripadnici naroda koje autor jos nije priznao …

  2. Da je Wilson pored studija prava, studirao istoriju Balkana i mentalitet Balkanaca, verovatno bi sa manje upornosti zahtevao da se primeni „Pravo na samoopredeljenje naroda“ Međusobne probleme balkanski narodi po običaju prvo oružjem pokušaju da „reše“, ako je „rezultat nerešen“ onda pokušaju da pregovaraju. I tako Vekovima u nazad

    1. Aha, … bas kao sto su prethodnih 50 godina Wilsonove pretece ‘resile problem’ Teksasa, Novog Meksika i Arizone okupacijom meksicke prestonice 1849 i mirom u ‘Guadalupe Hidalgo’? Sta si hteo da kazes, samo ti znas?!

  3. Danas bi svi slavili ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca , da je Kralj Aleksandar 1918. prvo stvorio Kraljevinu Srbiju (po Londonskom ugovoru iz 1915.) i sa Kneževinama Slovenija i Hrvatska stvorio Ujedinjenio kraljevstvo SHS !!
    Slično kao Kraljevina Engleska u Ujedinjenoj Velikoj Britaniji (sa Irskom, Škotskom, Velsom).
    Međutim pod uticajem Amerikanca Wilsona pokušano je stvaranje NOVE nacije Jugoslovena , kao što danas pokušavaju da stvore NOVU naciju EUropljani !

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.