Na adresu premijera Mirka Cvetkovića iz Vranja je otišlo pismo u kome gradski čelnici traže promenu Uredbe o uslovima i načinu privlačenja stranih investicija, kojim se traži da i centralna opština Pčinjskog okruga bude uvrštena u područja od posebnog interesa kao što je to slučaj sa Nišem, Zaječarom, Kraljevom i Novim Pazarom.

– Puno se priča o decentralizaciji, ali na jugu Srbije se ne osećaju nikakvi efekti. Nemamo ništa protiv Beograda kao glavnog grada i onih gradova u državi, ali Vranje zaslužuje ovakav status zbog svog sasvim specifičnog geografskog položaja – objašnjava za Danas, Uroš Trajković predsednik Gradskog odbora G17 plus u Vranju. Ova stranka u Vranju u okviru projekta Ujedinjeni regioni Srbije dobila je svog prvog partnera. Pristupila je Grupa građana „Pokret za Vranje“, čiji odbornici su se i ranije iako opozicija u gradskoj skupštini žestoko zalagali za „konkretne poteze u projektu decentralizacije koje je trebalo da vuče gradska vlast“.

– Do sada je i Vranje važilo za industrijski centar Pčinjskog okruga, ali nam nije jasno kako nije od posebnog interesa za Republiku, a ima, to svi dobro znaju, najvažniji geopolitički značaj, prvenstveno zbog blizine Kosova i Metohije. S druge strane, stopa nezaposlenosti je najveća u Republici, a prosečne zarade najniže – navodi Trajković.

U gradskoj upravi u Vranju objašnjavaju da područja od posebnog interesa dobijaju od države od 4.000 do 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu, a ostali 2.000 – 5.000 evra.

– Da ste vi investitor, pitam vas gde biste uložili? Sigurno u Niš ili Kraljevo, koji imaju i gas, a ne u Vranje, gde nije sprovedena gasifikacija i koje trpi ogromne štete zato što se radovi na Koridoru 10 ne odvijaju predviđenom dinamikom – precizira Trajković. Direktne investicije u Vranje su vrlo male, a ulažu uglavnom domaći investitori, koji se suočavaju sa velikim problemima.

 

Stojčić: Zaustaviti odlazak mladih i stručnjaka

– Prilikom posete Vranju, šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da je južna Srbija prioritet i da joj se mora omogućiti jednaka šansa kao i ostalim opštinama, za šta je potrebno jačati partnerstvo lokalnih vlasti u Beogradu. Sve dok tako ne bude u praksi, ma koliko se mi trudili, ovom regionu se ne piše dobro. Broj stanovnika u Pčinjskom okrugu se smanjuje, odlaze mladi i stručni, a ako se to nastavi, ovaj region neće imati nikakvu perspektivu – kaže Miroljub Stojčić, gradonačelnik Vranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari