Može li prašak za veš? Kako nemate?!, pita starija gospođa, kupac dnevnog lista Danas u akciji „Hiljadu poklona za hiljadu čitalaca“, prošle subote, u centru Niša. Drugi bi da zamene ono što su dobili uz primerak novine: umesto CD-a Šabana Bajramovića hteli bi DVD Tak Vižna… ili je obrnuto. Neki bi samo knjige.

– Tagorin Gradinar? Sjajno! – čuje se komentar „knjigofila“.

A zvezda upekla. Prži asfalt na platou ispred Tržnog centra Kalča. Nema puno prolaznika, što zbog jake vreline, što zbog godišnjih odmora. Posustaje čak i Brada, jedan od „zaštitnih znakova“ akcije, njegov glasni poziv prolaznicima slabije se čuje. Silvija, Dragana i Zoran se ne predaju. Brišu znoj i rade. Akcija „ide“ nešto slabije nego prošle godine kada je održana po „pristojnijem“ vremenu, na jesen. Ali, postoji dobar povod za njeno organizovanje u „tropskoj atmosferi“. Zove se specijalni dodatak o „Filmskim susretima“, objavljen na dan početka festivala, 22. avgusta. Nakon dodatka o Internacionalnom džez festivalu Nišvil, objavljenom 13. avgusta, Danas je odlučio da na isti način obeleži i Filmske, nišku tradiciju, 44. po redu.

Istovremeno sa podelom novina i poklona na Danasovom štandu, pored prepoznatljivog plavog kombija, primerci sa specijalnim dodatkom voze se na adrese sa kojih su prethodno naručeni. Na štand dolazi član Direkcije Filmskih susreta i njihov PR Dejan Dabić. Zadovoljan je dodatkom, primedbe su sitne. Štand obilaze i neki profesori Univerziteta u Nišu, pojedini „viđeniji“ pripadnici DS i LDP, pripadnici nekih nevladinih organizacija, među kojima i Niš Art Fondacije. Predsednik Upravnog odbora Danasa Dušan Mitrović razgovara sa Dragoslavom Ćirkovićem, predsednikom najveće gradske opštine Medijana, na čijoj teritoriji se akcija održava, Danilom Nikolićem, predsednikom Okružnog suda u Nišu, Đokicom Jovanovićem, Nišlijom i profesorom Univerziteta u Beogradu.

Javljaju se prijatelji Danasa koji se nalaze izvan grada. Dekan Medicinskog fakulteta Milan Višnjih nam „želi sve najbolje“ iz Beča, direktor Klinike za fizioterapiju i bivši direktor Kliničkog centra Zoran Kojović – iz Igala u Crnoj Gori, politikolog Jovan Živković – iz Novog Pazara, gde radi na državnom univerzitetu. Danasov PR Rade Radovanović daje izjave Niškoj televiziji, čiji je osnivač Skupština grada. Za stolom u obližnjem kafiću, „podršku“ akciji pružaju i dopisnici Radija Slobodna Evropa, agencije Beta, dnevnika Blic.

Sve se stišava oko 14 časova. Ekipa akcije „Hiljadu poklona…“ odlazi na okrepljenje u „Tri fenjera“, jednu od kafana u koju zalaze glumci koji dolaze na Filmske. Osim specijaliteta kuće, onih „južnjačkih“, tri dame iz ekipe od vlasnika kafane dobijaju ruže. I starinski bokal sa vodom da ih tu drže dok ne krenu za Beograd, nešto malo kasnije. Akcija Danasa je završena, vidimo se sledeće godine, na Filmskim ili nekim drugim susretima sa Danasovim čitaocima!

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari