"Vreme je za Bunt sećanja na večnog dečaka boljeg Beograda": Tribina posvećena Dragoljubu Bakiću 1Foto: Novi optimizam

Povodom oslobođenja Beograda u četvrtak, 19. oktobra u 18.30 časova u Amfiteatru Filozofskog fakulteta u Beogradu biće organizovana tribina „Bunt sećanja na Dragoljuba Bakića“, u organizaciji Pokreta Novi optimizam i „Nije filozofski ćutati“.

„Od 2012. u Beogradu više ne postoji javni interes, on je mrtav. Postoji samo razularena vlast, despotizam koji se vidi u svim sferama života“, govorio je jedan od naših najvećih arhitekata Dragoljub Bakić, koji je tvrdio da Beograd više ne bi trebalo da bude naš glavni grad zbog urbanističkog terorizma koji mu je pričinjen u poslednjoj deceniji. Organizatori tribine poručuju da je vreme je za Bunt sećanja na večnog dečaka boljeg Beograda.

Na tribini će govoriti Dušan Čavić, aktivista i novinar Marka Žvaka, prof. dr Irina Subotić, istoričarka umetnosti, prof. dr Oliver Tošković i doc. dr Andrej Josifovski Pijanista.
Razgovor moderira Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a, a na početku tribine prisutnima će se obratiti Branislav Guta Grubački, osnivač Novog Optimizma.
Biće prikazan i film „Dragoljub i njegov novi optimizam”.

Bakić će ostati upamćen kao jedan od simbola građanskog bunta protiv urbanističkih i arhitektonskih nepočinstava ove vlasti, koji je svoj aktivizam ispoljavao u gotovo svim sferama društva, posebno u zaštiti životne sredine i nasrtaja na ekologiju. Autor je brojnih objekata i urbanističkih celina u Srbiji/Jugoslaviji, Kuvajtu, Zambiji, Iraku, Zimbabveu, Južnoafričkoj Republici, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru, Bugarskoj, Danskoj, Švajcarskoj, Poljskoj, Grčkoj, Maleziji, Venecueli i Japanu, a najčešće je stvarao sa svojom suprugom Ljiljanom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari