Umor, nesanica, glavobolja, uznemirenost: Očekivanih 30 Celzijusa uticaće na sve građane, ali i na 13 grupa pacijenata 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Kako najavljuje sajt Weather2Umbrella u Srbiji će u petak biti veoma toplo i vetrovito uz jak olujni jugozapadni vetar, naročito na planinama. Pre podne biće sunčano, posle podne povećanje oblačnosti. Maksimalna temperatura i do 30 stepeni. Veoma toplo biće i tokom vikenada, u subotu uz prolazno naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Obilnije padavine očekuju se na jugozapadu Srbije. U nedelju suvo.

Kako najavljuju u Beogradu će u petak biti veoma toplo i vetrovito, uz jak i olujni jugozapadni vetar. Pre podne biće sunčano, posle podne povećanje oblačnosti. Maksimalna temperatura i do 30 stepeni. ostatak vi8kenda biće isti kao i u celoj Srbiji – veoma toplo, u subotu uz prolazno naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. U nedelju se očekuje suvo vreme.

Svedoci smo da se temepratura vazduha za prethodna tri dana, kada je ponegde bilo i nula stepeni, popela na letnjih 30. Te nagle i drastične promene vremena utiču na sve građane, posebno hronične bolesnike.

Kako navode lekari sa stručnog medicinskog sajta Stetoskop.info, odavno je potvrđeno da vremenske promene utiču na zdravlje ljudi, pogotovo na pacijente  koji pate od neke hronične bolesti.

„A nagle klimatske promene sve su prisutnije i na našem podneblju. Na to nas najčešće podsećaju izveštaji lekara sa Hitne pomoći koji govore da je zbog razlike u tempraturi vazduha bilo mnogo intervencija kod srčanih bolesnika, da su psihički labilne osobe uznemirenije nego inače, da astmatičari imaju najviše tegoba… Nauka je dokazala da ni fizički, ni psihički zdrave osobe nisu imune na promene koje se dešavaju u atmosferi. Osećaj umora, nesanica, glavobolja, uznemirenost, najčešći su problemi koji nastaju zbog nagle promene vremena“, navodi se na tom portalu.

Prema istim informacijama, s obzirom na to da se vremenske prilike menjaju, postoji (uglavnom) 13 grupa bolesnika koji su prilično osetljivi na te promene.

Prijatan, suncan dan danas u Novom Sadu.
Foto: Beta/DRAGAN GOJIC

„Njih muče reuma, astma, srčane smetnje, pre svega angina pektoris i visoki krvni pritisak, čir na dvanaestopalačnom crevu i želucu, psihoza i druge psihičke tegobe. Lekari ističu da osoba koja boluje od astme oseti i reaguje u periodu od tri do 48 sati pre nego što usledi nagla promena temperature i zato je dobro znati bioprognozu, na osnovu koje doktor daje savet kako da ugrožene osobe što bezbolnije prebrode period koji nailazi. Stručnjaci koji se bave ovom problematikom, uglavnom savetuju da se u to vreme ostane kod kuće, ne ide na putovanje, ne zamara teškim fizičkim ili psihički poslovima, kao i da se uzimaju propisani lekovi“, navode oni.

Prema istim informacijama, savet lekara osobama koje pate od mentalnih tegoba je da redovno uzimaju terapiju i dodaju da je hrana veoma bitna tokom pomenutih teških dana, odnosno da se poveća unos voća i povrća, ali  i tečnosti.

Istovremeno, iza nas je najtopliji septembar od kako se meri temperatura, bilo je toplije za 1,75 stepeni Celzijusa nego u predindustrijskoj eri.

Umor, nesanica, glavobolja, uznemirenost: Očekivanih 30 Celzijusa uticaće na sve građane, ali i na 13 grupa pacijenata 2
Foto: Beta/Dragan Gojić

Četvrti mesec zaredom nastavljen je niz rekordnih temperatura kopna i mora. To predstavlja zlokobni signal o brzini kojom gasovi staklene bašte menjaju našu klimu. Ova, 2023. sada je na putu da bude najtoplija godina u istoriji, jer su jun, jul, avgust i septembar obarali rekorde, piše RTS.

Septembar je imao prosečnu temperaturu od 16,38 stepeni. To je 0,5 iznad temperature prethodnog najtoplijeg septembra, 2020. godine, i oko 1,75 stepeni topliji septembar u poređenju sa predindustrijskim periodom 1850–1900.

Evropa i Afrika, Severna i Južna Amerika imale su najtopliji septembar u istoriji. U Aziji je ovaj septembar drugi po visini temperature, dok je septembar u Okeaniji bio treći. Šesti mesec zaredom, u septembru je zabeležena rekordno visoka mesečna globalna temperatura površine okeana.

Temperaturne anomalije su ogromne – daleko veće od svega što smo ikada videli u prošlosti, ističe prvi čovek Svetske meteorološke organizacije (SMO).

„Posebno je zabrinjavajuće što se El Ninjo i dalje razvija, tako da možemo očekivati da će se rekordne temperature nastaviti mesecima, sa kaskadnim uticajima na našu životnu sredinu i društvo“, prof. Peteri Talas, generalni sekretar SMO.

SMO će raditi sa naučnom zajednicom kako bi pokušali da razumeju koji dodatni faktori doprinose izuzetnom zagrevanju. Vest o rekordnom septembru stigla je kao novi zbirni izveštaj iz Konvencije UN o klimatskim promenama u susret Konferenciji KOP 28 u Dubaiju, koja je zakazana za kraj novembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari