VSS: Vojnobezbednosna agencija postala kriminalna organizacija koja ometa i sprečava naše sindikalno delovanje 1Foto: BETAPHOTO/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL

Vojni sindikat Srbije (VSS) je danas saopštio da je Vojnobezbednosna agencija postala kriminalna organizacija koja stoji iza dugogodišnjeg ometanja i sprečavanja sindikalnog delovanja VSS.

U saopštenju se tvrdi da su besmisleni navodi Informativne službe Ministarstva odbrane da VSS izlazi iz okvira svojih nadležnosti, „jer je činjenica da je sindikat pravno lice nezavisno od poslodavca i države i da mu je obaveza da ukazuje na loše uslove rada i nezakonitosti i da prijavljuje krivična dela“.

Od 2015. godine je VSS najbrojniji i jedini reprezentativni sindikat zaposlenih u odbrani, konstatuje se u saopštenju i traži odgovor na pitanje zašto u Ministarstvu odbrane ne postoji inspektor službi bezbednosti i zašto, kada je stari razrešen, nije imenovan novi?

Javnosti i zaposlenima u vojsci Ministarstvo odbrane duguje objašnjenje ko sedam godina sprečava ministre odbrane da sa VSS vode socijalni dijalog i pregovaraju o kolektivnom ugovoru i boljem položaju zaposlenih u odbrani, navodi se u saopštenju, uz tvrdnju da je u proteklih pet godina više od 12.000 profesionalaca napustilo armiju.

Menadžment Ministarstva odbrane i Generalštaba je u strahu od odgovornosti, jer je došlo vreme da se polože računi za neviđene razmere uništavanja i kriminalizovanja vojske. Krajnje je vreme da državni vrh odluči da li želi da Srbija ima operativnu i efikasnu vojsku ili armiju koju su pojedinci uzurpirali i koriste je za zadovoljenje ličnih interesa i kao paravan za činjenje krivičnih dela, saopštio je VSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari