Vojni sindikat diskriminisan a pozvani "uljezi": Zašto je sastanak državnog i vojnog vrha održan bez predstavnika vojnika? 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE)

Sastanak vojnog i državnog vrha Srbije održan je u kasarni na Topčideru bez predstavnika Vojnog sindikata Srbije (VSS) koji je jedini zvanični zakonski zastupnik svih zaposlenih u odbrani.

Na ovom sastanku, održanom u utorak, bilo je reči o stanju operativnih sposobnosti Vojske Srbije ali, kadrovskoj popuni ali i ponovnom uvođenju obavezng vojnog roka.

Vojni sindikat Srbije je izrazio nezadovoljstvo jer se o kadrovskim rešenjima u vojsci raspravljalo bez njihovog pristustva iako su od 2015. godine zvanično jedini reprezentativni sindikat zaposlenih u odbrani.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije (VSS) Novica Antić kaže za Danas da Ministarstvo odbrane nije imalo zakonsku obavezu da ih pozove na sastanak na Topčideru, ali je imalo obavezu da ih informiše o bitnim pitanjima koja se tiču položaja zaposlenih.

„Oni imaju zakonsku obavezu da informišu zvanične predstavnike zaposlenih, o bitnim pitanjima iz oblasti rada koja su značajna za položaj zaposolenih. Profesionalni pripadnici vojske su u radnom odnosu a poslodavac im je republika Srbija“, ističe Antić.

Kaže da VSS kao reprezentativni sindikat ima zakonsko pravo da bude predstavnih svih zaposlenih kod jednog poslodavca, u ovom slučaju u Ministarsvu odbrane.

„Naš sindikat ima određena prava koja Zakon o radu reguliše. Između ostalog ima pravo da pregovara o kolektivnom ugovoru i pravo da bude informisan o položaju zaposlenih i o bitnim pitanjima iz oblasti rada“, priča Antić.

VSS je izrazio i nezadovoljstvo zbog prisustva predstavnika udruženja veterana Milorada Stupara na sastanku vojske i državnog vrha.

„Milorad Stupar je već skoro dvadeset godina u penziji i nema nikakvu funkciju u Ministarstvu odbrane ili vojsci, što znači da je on civil. To što je predstavnik nekog udruženja veterana ne daje mu legitimitet da bude na ovakvim sastancima“, priča Antić.

Dodaje da su se na sastanku na Topčideru iznosili i određeni podaci koji su na nivou državne tajne.

„Potrebno je imati određeni sertifikat za uvid u takva dokumenta, to treba da budu lica koja imaju veze sa sistemom odbrane, ljudi iz ministarstva, državni sekretari, savetnici, pomoćnici ministra, ili pripadnici vojske, ali ne i Milorad Stupar“, objašnjava Antić.

Prema njegovom mišljenju, ministarstvo je diskriminisalo predstavnike vojnika sa kojima ima zakonsku obavezu da razgovara i pozvalo ljude „koji nemaju veze s vojskom“.

„Ministar nije imao obavezu da nas zove, mi smo mu samo tražili da budemo obavešteni, i to više puta, ali on nas nije obavestio. S druge strane ,Stupar je izjavio da ga je ministar zvao lično“, navodi Antić.

VSS je u svom sapštenju zatražio od ministra da objasni u kom svojstvu je Milorad Stupar prisustvovao sastanku na Topčideru i zašto je uopšte pozvan.

„Dobili smo informaciju čak da je on tamo nešto referisao i izlagao“, kaže Antić.

Ministarsvo odbrane ja krajem prošle godine zatražilo od VSS-a da sastavi predlog plana saradnje.

„U taj predlog smo stavili učešće na ovakvim sastancima, međutim, ministarstvo nas nije obavestilo o tome na koji način će se saradnja odvijati“, kaže Antić.

Naš sagovornik navodi da VSS najveći otpor doživljava od strane generala Milana Mojsilovića i direktora VBA Đure Jovanića.

„Oni ne ometaju samo naš sindikat, već i ministra. Sprečavaju ga u obavljanju njegovih zakonskih obaveza. Oni su ti koji ne daju ministru da sa nama komunicira zato što nismo sindikat koji je pod njihovom kontrolom“, zaključuje Antić.

VSS ignorisan od samog starta

Predsednik Udruženih sindikata Sloga Željko Veselinović kaže da su predstavnici VSS-a od samog starta ignorisani od strane ministarstva, vojske i države.

„To je verovatno zbog toga što su često opravdano kritikovali loše poteze u vojsci Srbije. Ignorisanjem predstavnika zaposlenih i opstrukcije na koje je sindikat nailazio dovelo je do toga da pripadnici vojske imaju loš materijalni položaj i zbog toga mnogo pripadnika vojske napušta posao“, kaže Veselinović.

On dodaje da je svestan specifičnosti vojske, ali da i tu zakon mora da se poštuje.

„Sindikat mora da ima aktivno učešće u svim stvarima koje se tiču materijalno socijalnog položaja zaposlenih u vojsci. Potpuno podržavam aktivnosti VSS i njihovu borbu, i mi kao sindikat ćemo se uključiti koliko možemo, s obzirom da imamo aktivno članstvo u vojsci“, zaključuje Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari