Vučić već "uveo" vojni rok - sada samo licitira s dužinom trajanja 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Iako to ne spada u njegove ustavne nadležnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da se umeša u odluku o mogućem povratku obaveze služenja vojnog roka.

Na značaju su mu dodatno dali i nadležni u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije koji su zaobišli odlazeću premijerku Anu Brnabić, te su, ne čekajući budućeg predsednika Vlade, otišli direktno kod predsednika da traže odobrenje.

Vučić je izjavio da su mu predstavnici Generalštaba Vojske Srbije i Ministarstva odbrane izneli „uverljivu i ubedljivu argumentaciju“ o tome da je potrebno da se vrati obaveza služenja vojnog roka i da im je naložio da mu do 1. maja dostave sve predloge na tu temu.

Nije obrazložio zašto je 1. maj izabrao za „Dan D“, ili je paušalno odredio da su tri meseca više nego dovoljna za izradu plana.

– Videćemo da li će to (vojni rok) biti u trajanju od 90 ili 100 dana, ili možda 110 dana. Kao i kada će to biti, kako ćemo ispuniti finansijske i logističke pretpostavke, ali ćemo razgovarati – rekao je Vučić.

Dodao je da do 1. maja očekuje da mu predstavnici vojske dostave sve predloge po pitanju vojnog roka i da će nakon toga, u saradnji sa vojnim kabinetom i Vladom Srbije, odlučiti o tome i taj predlog proslediti parlamentu.

Međutim, pošto je već licitirao i sa dužinom trajanja vojne obaveze, deluje kao da je ta odluka već doneta.

aleksandar vučić, vojni rok
Foto: FoNet/Milica Vučković

– Biće nekih doktrinarnih promena u narednom periodu – rekao je Vučić.

Naveo je da je na sastanku, na kome su državnom vrhu predstavljeni rezultati Vojske Srbije za 2023. godinu, zaključeno da je vojska ne samo održala već i unapredila svoje operativne sposobnosti u prethodnih godinu dana.

– Unapredili smo sposobnosti značajno, ali smo to skupo platili u finansijama. Ove godine i sledeće, platićemo još mnogo skuplje – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da je država izdvojila sredstva za 701 složeni sistem naoružanja iz domaće industrije, kao i da će više od 850 morati da bude nabavljeno narednih godina.

– U guseničarima imamo ogromnu prednost, tenkovska smo velesila regionalna, ali imali smo veliki zaostatak u točkašima. Naručili smo 80 „Lazara 3“, 112 „Miloša“, plus produžena varijanta još toliko – rekao je Vučić novinarima tokom obilaska sredstava naoružanja Vojske Srbije na Topčideru, u Beogradu.

Vučić je prisustvovao u kasarni Topčider sastanku na kome su predstavljeni analiza stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije i rezultati za 2023. godinu.

Predsednika su u kasarni dočekali ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, a sastanku su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i predsednik Republičike Srpske Milorad Dodik, objavljeno je na Instagram nalogu Vučevića.

Vučić promoviše rusko naoružanje na Dan državnosti

Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija blizu da kompletira treću bateriju raketnog sistema PVO iz Kine, „FK-3“.

– Već 15. (februara), za praznik (Dan državnosti Srbije) ćete videti važan sistem koji smo uvezli iz Rusije, koji smo odavno platili – ‘Repelent’. On služi za elektronsko ometanje neprijateljskih dronova. Biće još novih sistema. To će ljidi moći da vide u Nišu – naveo je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari