Vučić je iz „Šešeljevog šinjela” a mi smo iz Karađorđevog sela: Kako su Šumadinci „preveslali” policiju 1Kao u narodnjaku - do auto-puta „kroz šljivike i livade” Foto: Privatna arhiva

 

U Srbiji postoji izreka „nema dok ne krene iz Šumadije”. Ovog puta, krenulo je iz Vojvodine ali su se Šumadinci priključili na svoj način.

Protest poljoprivrednika najmasovniji je u Vojvodini, što je i logično. Kad se pogledaju puke cifre, koliko se seoskog stanovništva „ubraja u žitelje gradova” Vojvodina takođe prednjači, s razlogom.

Ali, ni ovakav protest u novijoj istoriji Srbije ne može da prođe bez zavičaja Karađorđa i Miloša Obrenovića.

Poljoprivrednici iz Rače Kragujevačke uključeni su u organizaciju ovih, kao i prethodnih protesta. U njima su učetvovali i prošle godine, blokiravši prvo svoje mesto, učestvujući u blokadama Kragujevca, auto-puta kod Batočine, svim odlascima traktorima za Beograd…

Tako je i ovaj put. Noće u Požarevcu. Pokušaće sutra da se zajedno sa Požarevljanima probiju u Beograd, za njih „zatvoren grad”.

Vučić je iz „Šešeljevog šinjela” a mi smo iz Karađorđevog sela: Kako su Šumadinci „preveslali” policiju 2
Kao i pod dahijama, probili se alternativnim putevima do Beogrdskog pašaluka Foto: Privatna arhiva

Nije im prvi put. Pa samo danas u ovih, cirka (omiljen izraz političara) 66 kilometara od Rače Kragujevačke do Požarevca „putovali” na traktoru satima.

Poljoprivrednici iz okoline Kragujevca i tog dela Šumadije najavili su da će u petak traktorima i mehanizacijom stići na veliki protest (ne, baš „onaj najveći svih vremena”) u Beogradu.

Još od juče, bilo je jasno da im policija neće dozvoliti da krenu put glavnog grada. O toj odluci, ni ne kriju, imali su blagovremene dojave „od onih dobonamernih” do onih „drugih, manje takvih”. I pre toga, kako se nisu libili da istaknu „posećivali su ih po kućama službenici BIA” čisto da se „raspitaju za zdravlje” i poslove „po domazluku”.

Vučić je iz „Šešeljevog šinjela” a mi smo iz Karađorđevog sela: Kako su Šumadinci „preveslali” policiju 3
Milan Milošević – Viševac kod Rače Kragujevačke Foto: Privatna arhiva

– Svako neka radi svoj posao, oni njin a mi svoj, konkretni su bili neuplašeni Šumadinci.

Većali su noćas ali je pred zoru postalo jasno da im MUP neće dozvoliti da iz svojih mesta krenu ka auto-putu gde su nameravali da se „objedine” sa kolegama iz drugih opština. Nisu odustali, odluka je pala na licu mesta.

Nije bilo organizovanog odlaska za Beograd. Svako je krenuo svojim putem. K’o džak buva. Policija, zatečena nije mogla da „isprati” ovu višestruku „individualnu akciju”. Iz Rače Kragujevačke i okoline krenuli su „alternativnim” putevima, preko njiva, livada, kroz sela i šume…

– Lokalna račanska policija nije mogla da nas isprati. Oni, nemaju dovoljno ispravnih službenih vozila ni „za po asfaltu” a kamoli za ovako nešto. Do 13 sati svi smo stigli do punkta u Velikoj Plani na kome smo se dogovorili da se sastanemo, priča za Danas Milan Milošević iz Viševca kod Rače, dodajući ne bez ponosa da je u pitanju mesto u kome je rođen slavni Karađorđe Petrović.

Vučić je iz „Šešeljevog šinjela” a mi smo iz Karađorđevog sela: Kako su Šumadinci „preveslali” policiju 4
Džabe tebe milicijo slava kad je tebe Šumadija glava Foto: Privatna arhiva

Zaustavlajni su kod Velike Plane – uzeli im podatke iz ličnih karti, opet kod Požrevca – naplatili im sitne kazne za somnabulne saobraćajne prekšaje… Nisu ih pokolebali.

Dok su se oni probijali ka auto-putu poljoprivrednici sa Milanovačkog druma – aht „transferzala dinasiteje Obrenović” stuštili su se i blokirali centar Kragujevca na dva-tri sata.

Primio ih je na razgovor i gradonačelnik Kragujevca prethodno „napomenvši” da „ne želi da razgovara sa ljudima koji se bave politikom”. Na napomenu seljaka, da seljaka – šta je tu pežorativno, da je on verovatno postao gradonačelnik zato što se ne bavi politikom „odustao je od takve separacije”.

– Ništa bez gedže, pozdravili su ove šumadijske „doskočice” kolege paori iz Vojvodine.

Vučić je iz „Šešeljevog šinjela” a mi smo iz Karađorđevog sela: Kako su Šumadinci „preveslali” policiju 5
Saobraćajna policja ne kontroliše druge učesnike saobračaja, samo traktorsite iz Rače Foto: Privatna arhiva

– Svoji smo na svome. Ne plašimo se ničega a, i što bi u svojoj sopstvenoj i rođenoj zemlji. Idemo do kraja i nećemo „umirati u tišini”, poručuje Milan Milošević iz Karađorđevog Viševca dok konači sa kolegama kod Požarevca.

A, voziće se traktori i sutra. Auto-putem. Ka Beogradu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari