Nekadašnji ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević juče se, kako je i najavio, prijavio Okružnom i Osnovnom sudu u Trebinju, ali ga nije primio niko do sudija, jer su bile, prema njegovim rečima, zauzete. Podsetimo, Vučurević je tokom vikenda pobegao iz Srbije u BiH, nakon odluke suda o tome da su ispunjeni uslovi za njegovu ekstradiciju BiH ili Hrvatskoj. Vučurevića Hrvatska tereti za ratne zločine na području Dubrovnika.


Vučurević je rekao da je pet meseci posle hapšenja na granici Srbije i BiH, otišao iz Srbije, da bi sprečio da ga izruče Hrvatskoj, čiji zahtev za izručenje ima prednost u odnosu na zahtev BiH, koja je takođe tražila njegovo izručenje.

Inače, na portirnici suda u Trebinju, kako prenose bosanski mediji, Vučureviću je rečeno da ne može biti primljen, uz obrazloženje da sudije imaju obaveze. Tada mu je zakazano da dođe u četvrtak 15. septembra, ali Vučurević je najavio da to neće učiniti, „jer ne mogu me tretirati kao običnu stranku“. On je dodao da se, iako nije zakonski obavezan, javio sudu u Trebinju da bi pokazao da je na raspolaganju pravosuđu BiH. Nekadašnji ratni gradonačelnik Trebinja je istakao da je trenutno na kućnoj adresi i da će se odazvati svakom pozivu pravosudnih institucija BiH.

Prema njegovoj oceni, iz Srbije nije pobegao, već je otišao kući.

– U zatvorima u Srbiji sam bio zarobljenik, a zarobljenik ima pravo da se spasava – naglasio je ratni gradonačelnik Trebinja.

Vučurevićev advokat Svetozar Vujačić ocenio je da Okružni sud u Trebinju juče nije mogao da sasluša njegovog klijenta, jer u tom sudu ne postoji predmet koji ga tereti za ratne zločine na području Dubrovnika. Prema njegovoj oceni, najava da bi Vučurević u trebinjski sud trebalo da se javi u četvrtak je namera suda da svoje postupke koordiniše s Ministarstvom pravde BiH.

Advokat dodaje i da smatra da će njegovom klijentu u četvrtak u sudu reći da on živi i radi normalno i da će kad bude vreme, i ako bude vreme, oni njega pozvati. Vujačić je naglasio da BiH ne može izručiti Vučurevića ni Hrvatskoj, ni Srbiji, jer bi na taj način prekršila svoj ustav, s obzirom na to da je Vučurević državljanin BiH.

Tužilaštvo BiH saopštilo je juče da je Vučurević pod istragom Posebnog odeljenja za ratne zločine i da ima status osumnjičenog, ali da nije bilo predloga da mu se odredi pritvor jer je uvek bio dostupan Tužilaštvu. U saopštenju se dodaje da se to eventualno može promeniti samo ako se promene ove okolnosti, navedeno je u saopštenju.

U Ministarstvu pravosuđa Hrvatske još nisu dobili službenu potvrdu da je Vučurević u BiH, ali će, kad ga dobiju, diplomatskim putem od srpskih vlasti tražiti izjašnjavanje o svim okolnostima njegovog bekstva, jer to onemogućava završetak postupka njegovog izručenje Hrvatskoj, prenosi hrvatski mediji.

Ahmetović: Ne možemo privesti Vučurevića

Ministar bezbednosti BiH Sadik Ahmetović istakao je da je Srbija „progledala kroz prste“ kako bi Vučurević prešao u BiH, umesto da bude izručen Hrvatskoj, koja je za njim raspisala poternicu. „Bez naloga Tužilaštva BiH ili bilo kojeg drugog suda, mi Vučurevića ne možemo privesti, a s obzirom na to da je on naš državljanin, ne možemo ga izručiti drugoj državi“, naglasio je Ahmetović novinarima u Istočnom Sarajevu.

Srpska policija nenadležna

Ministar policije Ivica Dačić naglasio je da policija nije bila nadležna u slučaju Vučurevića. Na pitanje kako je Vučurević prešao iz Srbije u BiH Dačić je novinarima u Beogradu odgovorio da policija nije bila u nadležnosti da to kontroliše. Dačić je podsetio da za ulazak u BiH nije neophodan pasoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari