Vukčević: Nema razloga da Srbi prete Diku Martiju 1Foto: FoNet/Dragan Antonić

Vladimir Vukčević, prvi tužilac za ratne zločine, ističe za Danas da nema razloga da Srbi, odnosno srpske bezbednosne službe, prete Diku Martiju, nekadašnjem izvestiocu Saveta Evrope.

Povodom tvrdnji Martija da mu određeni krugovi iz srpskih bezbednosnih službi prete smrću, Vukčević ukazuje da “nema potrebe njemu da prete, jer je on sve otkrio na osnovu našeg rada, a ne sam”.

Vukčević dodaje da sve što je otkriveno ide u korist Srbije, a da je Marti samo potvrdio nalaze Tužilštva za ratne zločine.

– Udeo Dika Martija u otkrivanju zločina OVK započeo je onog momenta kada su u Tirani odbili da istraže 12 lokacija u kojima su se, prema našim saznanjima nalazili posmrtni ostaci. Nakon odbijanja albanskih vlasti, obaveštavam Savet Evrope i Martiju prosleđujem sve materijale koje je Tužilaštvo za ratne zločine imalo – objašnjava Vukčević.

Naš sagovornik ukazuje da je “žuta kuća” otkrivena nakon što je Haški tribunal dobio svu logistiku zločina Ramuša Haradinaja od srpskog Tužilaštva za ratne zločine.

Podsetimo, Marti je u intervjuu za švajcarski dnevnik “Miz o poen”, rekao da je 18. decembra 2020. godine dobio poziv iz policije kada mu je rečeno da mu je život ugrožen i da će biti stavljen pod visoku policijsku zaštitu.

Kako je objasnio, od tada se nalazi pod najvišom policijskom zaštitom i ponuđeno mu je da promeni identitet i adresu, međutim on na to nije pristao.

U tom intervjuu Marti je rekao da pretnja smrću „izgleda dolazi iz određenih krugova srpskih obaveštajnih službi“ koje su, kako navodi, tražile od plaćenih ubica iz podzemlja da ga likvidiraju kako bi „bacili krivicu na Albance sa Kosova“.

Bezbednosno informativna agencija (BIA) uputila je juče pismo Federalnoj obaveštajnoj službi Švajcarske (FIS) u kojem najoštrije osuđuje i demantuje “maliciozne tvrdnje o uključenosti srpskih bezbednosnih službi u planiranje bilo čijeg ubistva”, prenosi RTV.

Predsednik Alijanse novo Kosovo Bedžet Pacoli zatražio je od bivšeg izvestioca Saveta Evrope na Kosovu Dika Martija da saopšti kako je „došao do narativa“ o trgovini organima, posle navoda da „obaveštajna služba Srbije“ želi da ga ubije.”

Inače, Marti je autor izveštaja za Savet Evrope 2010. godine u kojem je osudio zločine OVK, uključujući i „žutu kuću“, to jest trgovinu organima.

Izveštaj Dika Martija bio je osnov za stvaranje Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova u Hagu pred kojim su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, između ostaloh, optuženi bivše vođe Kosova Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari