Protiv Vjekoslava Vukovića, rukovodioca Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma u Ministarstvu bezbednosti BiH juče je pokrenut optužbeni predlog zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno delo izrade i nabavljanja oružja i sredstava namenjenih počinjenju krivičnog dela – potvrdila je za Danas Sandra Jurković, portparol opštinskog suda u Rijeci.

Ona je rekla da je Vuković osumnjičen da je omogućio nabavku oružja za koje je znao da će biti korišćeno za izvršenje krivičnog dela i da je zaprećena kazna za navedeno delo od tri meseca do tri godine zatvora.

Ljubiša Drageljević, advokat Vjekoslava Vukovića, rekao je za Danas da je sud u Rijeci nenadležen u ovom postupku jer krivično delo za koje je osumnjičen Vuković, koji ima dvojno državljanstvo, mora biti krivično delo i u BiH, gde je navodno počinjeno, a ne samo u Hrvatskoj, što nije slučaj. Drageljević navodi da je zatražio i izuzeće sudija kao i da je ponudio jemstvo od 40.000 evra kao garanciju da Vukovićneće izmaći ruci pravde, jer se radi o visokom funkcioneru BiH, ali da su sudije uprkos tome Vukoviću odredile pritvor.

Tarik Sadović, ministar bezbednosti BiH, izjavio je juče u Sarajevu da je Vuković bio izuzetno blizak američkim obaveštajnim krugovima u BiH i da se, neposredno pred odlazak u Rijeku, gde je uhapšen, sreo s prvim zamenikom visokog predstavnika Rafijem Gregorijanom. On je istakao da je ovo veoma neugodna situacija i da dovodi u pitanje rad sistema vlasti BiH.

Sadovićje podsetio da je Vuković bio i predsednik Komisije za reviziju državljanstava naturalizovanih državljana BiH, te predstavnik BiH u organizaciji država GREKO za borbu protiv korupcije. Prema njegovim rečima o Vukovićevom hapšenju su ga obavestili hrvatski ministar policije Tomislav Karamarko i Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH.

Vukovićje uhapšen 16. januara zbog sumnje da je posredovao u nabavci oružja i eksploziva za Ivana Filipovića i Roberta Dragina, vlasnike agencije za zaštitu, koji su u oktobru prošle godine uhapšeni zbog planiranja atentata na konkurente.

Špirić: Hapšenje traži energičniji odgovor

Nikola Špirić, predsedavajući Saveta ministara BiH, smatra da hapšenje pomoćnika ministra bezbednosti BiH Vjekoslava Vukovića u Hrvatskoj zahteva energičniji odgovor. Špirićje kazao, ukoliko su medijski navodi o hapšenju Vukovića tačni, to nije dobro ni za Vukovića, ni za BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari