Vuletić: Audio zapis pokazatelj da postoji jasna veza između vlasti i navijačkog kriminalnog miljea 1Foto: BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/DS

Audio zapis o kome piše Krik govori o sprezi između izvršne vlasti u ovoj državi i navijačkog kriminalnog miljea koji je postojao, rekao je profesor Pravnog fakulteta Vladimir Vuletić.

Komentarišući pisanje Krika, koji navode kako je visokopozicionirani pripadnik Žandarmerije Nenad Vučković Vučko bio vođa kriminalno-huliganske grupe okuplje oko JSD Partizan, tačnije kako je bio šef kriminlanoj grupi koju prvo predvodio Aleksandar Stanković, poznat kao Sale Mutavi,a potom Veljko Belivuk, profesor je kazao kako ga ovo ne iznenađuje.

„Oni danas imaju audio zapis, koji u sudskom postupku ne bi bio dokaz, ali govori mnogo toga. Taj zapis je sniman tajno, bez znanja onog ko je snima. On je indikativan i govoro u prilog činjenici onoga što ponavljamo poslednjih godina. Zapis govori o sprezi između izvršne vlasti u ovoj državi i navijačkog kriminalnog miljea koji je u ovoj državi postojao“, kazao je on, prenosi  N1.

Dodao je:

„Godine 2021. sam govorio da je iznad Vučkovića bio čovek koji je i tada bio, i sada se nalazi na mestu generalnog sekretara Vlade Republike Srbije. Taj čovek nikada nije podvrgnut bilo kakvoj vrsti odgovornosti. Reč je o Novaku Nediću„, podvukao je on.

Zašto nikada nije podvrgnut bilo kakvom saslušanju, barem da se provere navodi koje je Vuletić sam iznosio protiv Nedića, pita se profesor i dodaje da je on lično bio ispitivan.

„Našao sam se sa Novakom Nedićem u februaru 2016, kada je njemu bio interes da razbije skupštinu FK Partizan. U tom momentu, u tom kafiću u Beogradu sedi i Dijana Hrkalović, čovek koji će kasnije biti ministar odbrane, pa ministar rada i onda direktor Pošte (Zoran Đorđević). Kada sam rekao da nema šanse da kao legalista i profesor Pravnog fakulteta razbijam skupštinu sa navijačima, meni se govori – ako nisi s nama, protiv nas si“, kazao je on.

Nakon što su četiri skupštine FK Partizan propale, njemu se, tvrdi, u poruci javio Vučković.

„Vučković je tada učinio nešto u interesu Partizana – shvatio je da je ono što radi Novak Nedić pogubno za Partizan, za demokratiju. Rekao je da nikada više neće biti na pogrešnoj strani. Tada dolazi do raskola Vučkovića i Nedića. Poslednja skupština FK Partizan je uspela, a to se dogodilo 10 dana nakon ubistva Saleta Mutavog“, kazao je on.

Na pitanje da li nedostaje volja da se veze između vlasti i kriminalnih grupa istraže, Vuletić je rekao da postoji samo želja da se „zabašuri jedna ozbiljna isprepletanost između vrha izvršne vlasti i navijača koji nisu bili samo Partizanovi“.

„Dok su na navijači Crvene zvezde korišćeni kao navijači u leptir mašnama, koji su dobili Ulta Kop, Gama Solution, najisplativije poslove u ovoj državi, dotle su navijači Partizana korišćeni kao navijači iz blata, grickali su mrvice sa stola, služeći kao obezbeđenje u restoranima Beograda na vodi – čije zgrade prave navijači Crvene zvezde. A dobar deo njih služio je i kao deo razbijačke falange prilikom prve inauguracije predsednika Vučića“, tvrdi on.

Kao profesor uči studente činjenici da borba protiv organizovanog kriminala mora biti apersonalna i univerzalna, kazao je on.

„Imamo situaciju da nam je neki kriminal drag, jer nam je drag i klub, dok za drugi hoćemo samo izvršioce da osvetlimo, a one koji zaista stoje iza svega toga ostavimo u dubokoj tmini u kojoj ne mogu da budu podvrgnuti bilo kakvom ispitivanju ili odgovornosti“, kazao je.

Borba protiv organizovanog kriminala postoji selektivno u ovoj zemlji, kritikuje Vuletić.

„Neki jedu kupus, neki jedu mesu, ali dajte da jedemo sarmu. Ako je kriminal – on je kriminal svuda. Ne može biti tretiran s jedne strane kao državni posao, a sa druge kao protivdražvna delatnost. A danas je upravo tako“, naglasio je.

Nakon ubistva Aleksandra Stankovića, tj. Saleta Mutavog, Belivuk nije odmah preuzeo navijačku grupu, podsetio je.

„Aleksandra Stankovića su se ljudi plašili, a Belivuk je za razliku od njega vladao šarmom, njega su voleli. A nad svima njima postojali su još neki ljudi. Zaboravljamo ime čoveka koji nije bio nimalo manje važan i odgovoran – Aca Rošavi (Aleksandar Vidojević). On je bio podjednako pozicioniran član navijačke grupe kao i Belivuk posle ubistva Stankovića“, kazao je.

Vidojević je otišao tamo gde i Nedić, tvrdi Vuletić.

„A to je bebisitovanje jednog deteta, koje više nije dete. I postao u dobroj meri jedan intimus i iz čega je dobijao jednu vretu snage. Formirale su se dve grupacije – ona koja je bila više naklonjena Partizanu kao instituciji, i druga koja je bila naklonjenija izvršnoj vlasti, pa po cenu i smrti Partizana“, smatra.

Vuletić je istakao da je jedini pravnik koji je sutradan, nakon konferencije za štampu u kojoj su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin pokazivali fotografije žrtava Belivuka, javno rekao da je to bilo potpuno nezakonito.

„Apsolutno je nezakonito iznositi dokaze iz istrage u momentu kada nije podignuta ni optužnica. To je bilo tele-suđenje. Ta TV suđenja, činjenica da nemate pravnu sigurnost, koja je osnova pravne države, činjenica da zakon nije jednak za sve – to je danas najveći problem za sve“, kazao je.

Vuletić je takođe mišljenja da institucije ne postoje.

„Da li ćete postaviti u Skupštinu umesto predstavnika vladajuće stranke isto toliko konja, kao Kaligula, potpuno je svejedno. Oni će isto postupati. Okovani smo činjenicom da pravna država ne postoji. Ono što bi trebalo da bude hram prava, pretvoreno je u štalu“, zaključio je Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari