Vulin: Saradnja u oblasti odbrane sa Italijom intenzivna 1Foto: MOD

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa ambasadorom Italije u Beogradu Karlom Lo Kašom o ključnim pitanjima bilateralne saradnje u oblasti odbrane.

Tokom današnjeg susreta istaknuto je da je saradnja u oblasti odbrane sa Italijom intenzivna i sadržajna, uz mogućnost za kvalitativno i kvantitativno unapređenje u oblastima od obostranog interesa.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Vulin je naglasio da je za Srbiju potpuno neprihvatljiva najavljena transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku Kosova, smatrajući to flagrantnim kršenjem Rezolucije SB UN 1244 i Vojnotehničkog sporazuma iz Kumanova.

Vulin je, takođe, istakao da Srbija ceni profesionalno angažovanje pripadnika italijanskih oružanih snaga u misiji KFOR na Kosovu i Metohiji, izražavajući očekivanje da če italijanski vojnici ostati sve dok to bezbednosna situacija bude zahtevala.

U saopštenju se navodi da je ambasador Lo Kašo preneo Vulinu da Italija ceni ulogu predsednika Srbije u Briselskom dijalogu oko Kosova i Metohije.

Tokom razgovora izrađena je i spremnost za intenziviranje vojnoekonomske saradnje u obostranom interesu, u skladu sa izraženim interesovanjima velikog broja italijanskih kompanija za saradnju sa fabrikama Odbrambene industrije Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari