Vulin: Stanje u vojsci se popravlja 1Foto: MOD (arhiva)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da se u Vojsci Srbije “trenutno nalazi nešto više od deset odsto žena, u mirovnim operacijama više od 12 odsto, a u samom Ministarstvu odbrane oko 48 odsto”.

Vulin je rekao da je zastupljenost žena u Vojsci Srbije “izuzetno visoka i da je mnogo viša nego u nekim armijama koje mnogo pričaju o tome da su otišle daleko dalje od nas kada je u pitanju ravnopravnost.”

“Vojska Srbije je beskrajno ponosna na svaku pripadnicu naše vojske koje se pokazuju ne samo kao izuzetni profesionalci, nego i izuzetni ljudi”, rekao je Vulin za skupštinskom govornicom tokom rasprave o amandmanima podnetim na Predlog zakona o vojnom obrazovanju.

On je ponovio da se situacija u Vojsci Srbije značajno popravlja, da pripadnici vojske imaju veće plate nego što su imali ikada.

“Da li možemo tim platama da se nosimo na tržištu svaki put? Ne možemo i verovatno nikada nećemo moći”, rekao je Vulin.

On je rekao i da je plata vojnika po ugovoru veća nego što je bila pre mera fiskalne konsolidacije i da je najveća do sada.

“Ni to nije dovoljno, jer što Srbija bude ekonomski snažnija to će određeni kvalifikacioni profili biti skuplji na tržištu, a država neće moći svaki put to da isprati”, rekao je Vulin.

On je dodao da će, ukoliko poslanici budu usvojili set zakona iz oblasti odbrane, o kojima se raspravlja u parlamentu, članovi porodica pripadnika Vojske Srbije imati prednost pri zapošljavanju u vojsci.

Vulin je rekao i da je uvedena solidarna pomoć za rođenje deteta, povećane su nadoknade za kadete, pitomce, vojnike na redovnom, odnosno dobrovoljnom odsluženju vojnog roka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari