YUCOM i NDNV: Tanjug predstavio iskrivljenu sliku o stanju medija 1

Tanjug je objavio vest pod naslovom „Sloboda medija u Jugoistočnoj Evropi pogoršana, osim u Srbiji“, kojom se stiče pogrešna predstava progresu u stanju medija.

Ovo je danas saopštio Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM i Nezavisno društvo novinara Vojvodine NDNV, koji su učesnici istraživanja „Odgovor građana na klijentelizam u medijima – MEDIA CIRCLE“

Oni tvrde da su podaci dobijeni istraživanjem sasvim suprotni.

Stvarni pokazatelji merenja Indeksa klijentelizma pokazuju da Srbija stagnira u jako negativnom trendu nakon drastičnog pada zabeleženog 2015. godine, iako je on statistički prikazan kao minimalni napredak. Indeks za 2014. je iznosio -0,31, za 2015. -0,52, i 2016. -0,50. Merenje je za 2016. godinu pokazalo apsolutno odsustvo primene zakona koji su doneti 2014. godine i nespremnost države Srbije da primeni u praksi ono što je tada deklarativno donela kao standarde, kao i  predstavljanje statističkih podatka kao napredak, bez daljeg obrazloženja podataka i mogućnosti upoređivanja. Ovo stvara utisak tendeciozne proizvodnje slike koja ne odgovara stvarnosti i činjenicama”, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima tekst koji je Tanjug objavio takođe pokazuje nameru da se pogrešno interpretirani podaci iskoriste za ulepšavanje stvarnosti, koja je u medijskoj sferi danas veoma loša.

U Briselu tog dana nije pohvaljen rad na Medijskoj srategiji, kako se ističe u tekstu, već je sasvim suprotno navedeno da su iz procesa izašla sva relevantna udruženja i stručnjaci, te se ona sada donosi u potpunom mraku i bez prisustva javnosti. Posebno nije hvaljen program Radio televizije Vojvodine, koja je prema prezentovanim istraživanjima, jedna od medijskih kuća koja je pod najvećim uticajem i upotrebom vladajuće politike”, objašnjava se u saopštenju.

Kako se dalje navodi merenje Indeksa za Srbiju zabeležilo je netransparentno donošenje medijskih politika, ulazak sumnjivog kapitala u vlasništvo nad medijima, potpuno neregulisanu oblast državnog oglašavanja i usmeravanje državne pomoći odredjenim lokalnim samoupravama, kojim se „finansiraju podobni mediji“ i posebnu kritiku uputio netransparetnoj klijentelističkoj praksi vezanoj za Registar medija, koji postoji, ali čija je dostupnost podataka upitna.

YUCOM i NDNV podsećaju da je tokom merenja Indeksa konsultovana i medijska zajednica i ekspert iz Srbije, koji su posebno ukazali na konstantan pad, pre svega u oblasti slobode medija i bezbednosti novinara, koji svakodnevno trpe verbalne i fizičke napade, kao i ugrožavanje bezbednosti i pretnje smrću.

Smatramo da je Tanjug iskrivljenim predstavljanjem podataka dobijenih istraživanjem i njihovom proizvoljnom interpretacijom potvrdio negativne procese u padu medijskih sloboda i objektivnog novinarskog izveštavanja kome prisustvujemo već duži vremenski period. Ono što predstavlja donekle paradoksalnu činjenicu jeste to da upravo način izveštavanja o negativnoj klijentelističkoj praksi i jako lošem stanju u medijima, povratno potvrđuje rezultate istraživanja u svakodnevnoj praksi”, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari