Odluka Vlade Republike Srbije iz 2001. godine, kojom se zdravstvenim radnicima zaposlenim u domovima zdravlja u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa zbog uvećava lični dohodak za dodatnih 50 odsto, zbog specifičnosti političke situacije i dalje je na snazi. Grube procene govore da je na ime boniteta na zarade lekara ali i drugog osoblja iz budžeta u poslednjih deset godina isplaćeno više od 20 miliona evra. Poređenja radi, zvanični podaci govore da izgradnja centralnog hirurškog bloka Opšte bolnice u Vranju koji se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, a čiji je garant Vlada Srbije, košta 7,5 miliona evra.


– Koliko ja znam iz Ministarstva zdravlja je u više navrata u poslednje četiri godine pokretalo inicijativu da se ovakva odluka poništi ali to vlada nije prihvatala – rekao je za Danas dr Uroš Trajković, direktor regionalnog Medicinskog centra u Vranju i sam zatečen činjenicom koliko je sredstava isplaćeno u domovima zdravlja u tri opštine. U Domu zdravlja u Preševu sa okolnim seoskim ambulantama zaposleno je nešto više od 200 lekara i drugog medicinskog osoblja. U Bujanovcu radi manje od 250 lekara i drugog osoblja koji pokrivaju i 10 područnih ambulanti od kojih je najveća ona u Velikom Tranovcu, najvećem albanskom selu na jugu Srbije gde živi oko 5.000 stanovnika.

„Sa dodatkom medicinski tehničar zarađuje i do 43.000 dinara, a lekar specijalista može da zaradi i preko 120.000 dinara“, potvrdili su izvori Danasa u domovima zdravlja u Bujanovcu i Preševu. Bio je to povod da se ministru zdravlja obrati Dragoljub Filipović, jedan od dvojice srpskih odbornika iz Preševa. Istovremeno plate lekara u Opštoj bolnici u Vranju su između 50.000 i 70.000 dinara, u zavisnosti od grane specijalizacije i dežurstava, dok medicinske sestre i tehničari zarađuju od 25.000 do 30.000 dinara.

Neodrživo je da ministar Stanković ne kaže ni jednu jedinu reč o trošenju zdravstvenog novca u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, gde godinama traje neproduktivno povlašćivanje zdravstvenih radnika, uvećanjem ličnog dohotka od 50 odsto, što nema nikakvu zakonsku, već po svemu političku osnovu. A sve to je za proteklih 10 i više godina, prema podacima do kojih sam došao, Republički fond za zdravstveno osiguranje koštalo na stotine miliona dinara – pojašnjava za Danas Filipović.

On dodaje da to u javnosti opštine Preševo, a bez sumnje je isto i u Bujanovcu i Medveđi, izaziva javne osude, zato što se uloženi novac troši na modne trendove zdravstvenih radnika, na novi vozni park, zapošljavanja po familijarnoj liniji, i to u opštini gde su građani na rubu ekonomske moći, gde je zdravstveno stanje stanovništva ugroženo, jer svojim sredstvima ne mogu da obezbede ni minimum zdravstvene zaštite. U zdravstvenoj javnosti juga Srbije upozoravaju da ovu odluku do sada nije preispitivalo ni Koordinaciono telo za jug Srbije kao vladin organ, na čiji je predlog u vreme dok je na njegovom čelu bio Nebojša Čović i doneta odluka o nesvakidašnjim lekarskim nadoknadama. Istovremeno albanski politički lideri kritikuju Vladu Srbije i nadležno ministarstvo jer se u Preševu ne gradi porodilište.

Neraspoloženi za komentare

U domovima zdravlja u Bujanovcu lekari Srbi i Albanci nisu bili raspoloženi da govore na ovu temu, smatrajući je „isuviše političkom“.

– Neka to rade nadležni državni organi – kratko kaže za Danas dr Stojanče Arsić, lekar subspecijalista koji priznaje da ima platu od 120.000 dinara. Prevedeno rečima brojki, direktori domova zdravlja u ove tri opštine imaju u proseku veću zaradu od direktora zdravstvenih centara u Vranju i Surdulici koji slove kao regionalni centri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari