Za dve godine Zrenjaninci zamenili 5.000 kvadrata stolarije 1Foto: M. P.

Sufinansiranjem mera energetske sanacije, Zrenjaninci su u protekle dve godine zamenili 5.000 kvadratnih metara stolarije, kao i 157 kotlova na prirodni gas u domaćinstvima, a u 16 školskih objekata zamenjeni su kotlovi, stolarija, rasveta i obnovljena je fasada.

Među radovima koji su sufinansirani republičkim i gradskim sredstvima bilo je i postavljanje fasadne termičke izolacije, kao i termičke izolacije krova, zatim zamena kotlova na biomasu i postavljenje nove cevne mreže i radijatora, toplotnih pumpi, solarnih kolektora za pripremu tople potrošne vode.

Prvi javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije, a odnosio se na zamenu spoljnih prozora i zamenu kotlova na prirodni gas u kućama koje poseduju sistem centralnog grejanja,  Zrenjanin je raspisao 2021. godine.

Na taj javni poziv prijavio se veliki broj građana, a uslove je ispunilo njih 97 zainteresovanih za zamenu kotlova i 188 za zamenu prozora i vrata.

Za tu namenu Grad Zrenjanin je zajedno sa sredstvima Ministarstva rudarstva i energetike opredelio 22,9 miliona dinara

U 2022. godini sredstva za sufinansiranje mera energetske sanacije iznosila su blizu 30 miliona dinara, od kojih su 15 miliona dinara budžetska sredstva lokalne samouprave, a 14,5 miliona dinara iznosi subvencija Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, preko Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari