Za koliko će biti uvećan porez u Majdanpeku 1Foto: G. Tončev Vasilić/SZC

Povećan promet nepokretnosti u ovoj godini i više cene stanova, šumskog i građevinskog zemljišta osnov su za predloženo povećanje poreza na imovinu koji će, ukoliko to potvrde odbornici na sledećoj sednici SO Majdanpek, kumulativno biti povećan za 11,3 odsto.

Koristeći korisnu površinu i prosečnu tržišnu cenu kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti na teritoriji opštine kao osnovne elementi, odeljenje za budžet, finansije i trezor opštine Majdanpek odredilo je prosečne cene po zonama na teritoriji opštine Majdanpek.

Predlog odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2023. godinu na teritoriji Opštine Majdanpek bio je na javnoj raspravi, tokom koje se od nadležnih čulo da je shodno povećanom prometu nepokretnosti, u svih šest zona, za 2023. godinu predviđeno kumulativno povećanje od 11,31 odsto.

Ovlašćena predstavnica Odeljenja za budžet i finansije Opštine Majdanpek, Gordana Nikolić, je na javnoj raspravi pored ostalih, iznela podatak da je najveći promet nekretnina zabeležen u prvoj zoni i gradskom području Majdanpek, gde je cena stanova uvećana za 50 procenata.

Prema rečima Gordane Nikolić, u poređenju sa prošlom godinom, cena šumskog područja, povećana je za čak 135 procenata, dok je najveći rast prometa građevinskog zemljišta zabeležen u Donjem Milanovcu, koji pripada prvoj zoni i u naseljima Boljetinski greben i Hladne vode, u četvrtoj zoni.

-Uočena je veća ekonomska aktivnost u smislu veće kupovine i prodaje nepokretnosti što se smatra dobrim znakom za ekonomsku moć stanovništva koje živi na teritoriji opštine – rekla je Gordana Nikolić.

U predlogu Odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2023. godinu navodi se da su podaci koje je Odeljenje za finansije, budžet i trezor koristilo prilikom određivanja visine prosečnih cena u ovoj Odluci dobijeni su od Poreske uprave – Grupa za kontrolu malih lokacija Bor polovinom oktobra ove godine.

Reč je o cenama ostvarenim u prometu odgovarajućih nepokretnosti po zonama u periodu od 1. januara do 30. septembra godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje porez na imovinu.

O ovoj odluci izjašnjavaće se odbornici lokalne Skupštine na prvoj sledećoj sednici.

Zakonski rok za donošenje ovog dokumenta 30. novembar.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari