Za kragujevačku vlast novi gradski budžet razvojan i vizionarski, za opoziciju stagnacija i propadanje 1Sednica Skupstine grada Kragujevac Foto: Grad Kragujevac

Odbornici Skupštine grada usovilli su danas Odluku o budžetu grada za 2022. godinu, koji je gradske vlasti on „razvojan i vizionarski”, a za opozicione stranke „po meri građana, ali neki drugi put”.

Budžet grada Kragujevca za 2022. godinu uvećan je za pet odsto, jer je projektovan u iznosu od 9.559.000.000 dinara, što je za 463 miliona dinara više od budžeta po poslednjem rebalansu za ovu godinu.

„U planiranju prihoda u obzir su uzeta sredstva koja će u skladu sa Zakonom o budžetu RS biti raspoređena jedinicama lokalne samouprave i finansijska politika grada, a to je da neće biti novih zaduživanja, nećemo imati veće rashode od prihoda i neće biti povećanja stope poreza na imovinu“, poručile su danas gradske vlasti.

Nenad Stanišić, član Gradskog veća za finasije, pojasnio je da su veći prihodi u iznosu od 14 odsto planirani od prodaje zemljišta jer u poslednjem kvartalu ove godine imamo pozitivne trendove kada je reč o interesovanju domaćih i stranih investitora.

„Tekući prihodi biće uvećani za dva posto i iznosiće 7,3 milijarde dinara u odnosu na budžet ove godine, a najveće učešće u njima imaće porez na zarade kao odraz ekonomske aktivnosti“, izjavo je on.

Veći prihodi stvorili su prostor za veće rashode, veća ulaganja i izdvajanja iz gradskog budžeta, objavljeno je danas iz kragujevačke Skupštine grada.

Opozicija Strnka slobode i pravde, Narodna stranka i Demokratska stranka u Kragujevcu budžet za narodnu godinu nisu okvalifikovale baš tako „optimistički”. Naprotiv.

„U Predlog budžet za 2022. godinu očigledan je izostanak kapitalnih investicija što se primećuje na svakom koraku našeg grada. U odluci su definisani prihodi i primanja u visini od 9.559.000.000 dinara i rashodi i izdaci u visini od 9.559.000.000 dinara. Imajući u vidu završni račun budžeta za 2020. godinu u iznosu od 7.385.598.000 dinara sa potpunom sigurnošću, mi iz Stranke slobode i pravde, tvrdimo da su prihodi i primanja nerealni i da će realizacija biti za skoro dve milijarde manja“, poručio je Dalibor Jeknić, predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, koji smatra da je usvojen „budžet stagnacije i propadanja” i nastavljen „SNS-ovski sunovrat naše zemlje i grada Kragujevca” koji će tek biti prekinut na aprilskim izborima.

Za kragujevačku vlast novi gradski budžet razvojan i vizionarski, za opoziciju stagnacija i propadanje 2
Foto: GrO SSP Kragujevac

Kragujevački „narodnjaci” su se povodom budžeta grada za narednu godinu saopštenjem oglasili još juče.

„Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu smatra da predlog budžeta grada Kragujevca za 2022. godinu na osnovu planiranih kapitalnih investicija ukazuje da će budžet za 2022. godinu biti recesionog, a ne razvojnog karaktera. Planirani kapitalni izdaci ukazuju da gradska vlast u svojim strateškim planovima nema izgradnju novih škola, Domova zdravlja, vrtića, FILUM-a, Narodne biblioteke itd.). U nedostatku ozbiljnih kapitalnih ulaganja u nasušne gradske projekte, vlast nastoji da loš rezultat na tom polju kompenzuju kroz sanacije i rekonstrukcije, a bez ulaganja u značajne infrastrukturne projekte, koji bi poboljšali uslove života naših sugrađana“, reagovao je kragujevački GrO NS, dodajući da se po njima sa ovakvim „recesionim i a ne razvojnim budžetom za narednu godinu nastavlja marginalizacija Kragujevca”.

Za Gradski odbor Demokratske stranke „budžet po meri Kragujevčana biće neki drugi put”.

„Kragujevčani ni u narednoj godini neće dobiti autobusku stanicu, niti glavnu gradsku tržnicu, jer u četvrtom po veličini gradu u Srbiji oni koji vode ovu lokalnu samoupravu, po sopstvenom priznanju, „nermaju snage za kapitalne investicije”, ali za izgubljene sudske sporove ima i snage i volje. To je ukratko ilustracija planiranog budzeta za narednu godinu grada Kragujevca“, navodi se u njihovom saopštenju u kojem se pozivaju na izjavu Nenada Stanišića sa današnjeg usvajanja budžeta.

I, prema kragujevačkim demokratama ovakav budžet ne samo da nije razvojni, već su iz njega počela da iščezavaju i ona obećanja, koja su prebacivana iz godine u godinu a nikada nisu ni započeta, a kamoli realizovana”.

„Nema više ni najava ulica, raskrsnica, kružnih tokova, ništa ne ukazuje na bilo kakvu strategiju urbanog razvoja grada a koja bi se mogla makar nazreti iz budžeta“, zaključuje Gro DS Kragujevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari