Za krov nad glavom: Ženi koja je 40 godina pazila kuću Save Šumanovića produžiti boravak ili pronaći alternativni smeštaj 1Foto: N1

Nevladina organizacija Za krov nad glavom zatražila je danas od Upravnog odbora Galerije „Sava Šumanović“ i opštine Šid da Mirjani Raković (69) produži boravak u pomoćnom objektu galerije ili joj pronađe alternativni smeštaj.

U saopštenju se podseća da Raković 40 godina održava galeriju i spomen kuću Save Šumanovića u Šidu, za šta nije dobijala novčanu naknadu, već joj je opština Šid zauzvrat davala da živi u pomoćnom objektu pored galerije.

Krajem prošle godine, Upravni odbor galerije obavestio ju je da joj neće produžiti Sporazum o korišćenju pomoćnog objekta, koji je inače u vlasništvu opštine Šid, te da mora u roku od 30 dana da napusti svoj dom.

Pre pet dana su iz galerije potvrdili da će u sredu u 12 časova doći kako bi izvršili primopredaju, to jest isterali Mirjanu Raković na ulicu.

Prema članu 116. Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, jedinice lokalne samouprave imaju obavezu pružanja stambene podrške osobama koje nisu u stanju da sebi samostalno obezbede krov nad glavom i dužni su da obezbede sredstva za finansiranje stambene podrške.

O pravom razlogu za njeno izbacivanje se može samo spekulisati, ali činjenica je da ova odluka dolazi pošto je Mirjana Raković, koja od primanja ima samo 24.000 dinara mesečno, pokušala da izdejstvuje promenu obračuna utroška električne energije iz „komercijalne“ u „garantovanu“, koju plaćaju domaćinstva i fizička lica, navodi organizacija Za krov nad glavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari