Bošnjačko nacionalno veće (BNV) u tehničkom mandatu nastavlja aktivnosti za organizovanje nastave na bosanskom jeziku u vaspitno-obrazovnim ustanovama u Prijepolju, Novoj Varoši i Priboju. Saopšteno je da je završen prvi krug anketiranje roditelja prijepoljskih đaka.


U prvom krugu, od 1 – 16. aprila, za obrazovanje na bosanskom jeziku sledeće školske godine izjasnilo se 15 roditelja čija deca počinju predškolsku nastavu. Prema tim rezultatima 43 budućih prvaka i 28 učenika prvog razreda pohađaće nastavu na bosanskom jeziku. Za obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku izjasnilo se 28 roditelja budućih gimnazijalaca i učenika drugih srednjih škola. Drugi krug izjašnjavanja je u toku i trajaće od 6 -20. maja. Toliko će trajati i anketiranje roditelja bošnjačke dece u opštinama Nova Varoš i Priboj, ali za ove dve opštine to je prvi krug.

Poslednja informacija iz BNV je da je Nacionalni prosvetni savet usvojio nastavne planove i programe za bosanski jezik i književnost za drugi i šesti razred osnovne i drugu godinu gimnazije i srednjih stručnih škola i plan udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku za ive uzraste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari