Za opremu za 20 instituta 16 miliona evra 1Foto: Ministarstvo prosvete

Ministar prosvete Branko Ružić uručio je danas Institutu za međunarodnu politiku i privredu hardversku i softversku opremu kojom Ministarstvo prosvete, uz podršku Svetske Banke i Evropske unije, pomaže i podstiče proces institucionalne transformacije instituta.

„U okviru Projekta SAIGE, obezbedili smo 16 miliona evra za transformaciju, stručnu podršku i nabavku opreme za ukupno 20 instituta. U prvom krugu biće podržano šest instituta, a do kraja godine će se priključiti još 14“, rekao je ministar.

Ružić je istakao da je ovaj institut postavio ambiciozne ciljeve da izraste u centar intelektualne, stručne i javne debate o politici i ekonomiji u jugoistočnoj Evropi, da bude partner Vladi Srbije, ali i ostalim akterima javnog političkog i ekonomskog života, civilnom sektoru, kao i međunarodnim organizacijama u naučno-stručnoj analizi lokalnih, regionalnih i globalnih političkih i ekonomskih prilika i razvoju strateških smernica.

„Institut će u saradnji sa međunarodnim i domaćim timom eksperata, kao i učešćem u programima usavršavanja, unaprediti svoj strateški, pravni i organizacioni okvir, dodatno razviti veštine za transfer znanja i upravljanje projektima i integrisati se u međunarodne naučno-istraživačke mreže“ rekao je Ružić i dodao da će savremena hardverska i softverska oprema omogućiti ubrzanu digitalnu transformaciju i snažnije povezivanje sa partnerima iz sektora nauke, politike i privrede.

„Ovo je prva investicija u tehničko-tehnološko opremanje ovog instituta u poslednjih 10 godina“, rekao je ministar.

On je istakao je da je cilj Ministarstva i države da naši instituti sprovedu neophodne unutrašnje promene koje će omogućiti da se iskoristi pun potencijal naše naučne zajednice i doprinese izvrsnosti i relevantnosti naučnih rezultata.

Projekat SAIGE podržava dalju reformu naučno istraživačkog sektora i programe Fonda za nauku i Fonda za inovacionu delatnost.

Pored toga što finansira naučna istraživanja preko fondova, SAIGE podržava i institucionalnu transformaciju instituta.

Ukupna vrednost Projekta je 84,5 miliona evra, a finansira se iz kredita Svetske banke i IPA 2019 fondova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari