Odbornici SO su u prošli petak na trećem desetočasovnom nastavku konstitutivne sednice, započete još 22. decembra prošle godine, glasovima vladajuće koalicije koju čine Sandžačka demokratska partija, Srpska napredna stranka i partije okupljene oko Demokratske stranke, za predsednika lokalnog parlamenta u Prijepolju tajnim glasanjem izabrali Ćamila Hadžalića, diplomiranog saobraćajnog inženjera i člana Ljajićeve partije.

 Za Hadžalića je glasalo 35 odbornika, dok je drugi kandidat Milan Gačević koga je predložila koalicija Složno (DSS-NS) dobio 21 glas iz redova opozicionih stranaka u Skupštini opštine (Sandžačka demokratska partija, Srpska radikalna stranka, Lista za evropski Sandžak dr Sulejman Ugljanin, Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija i Liberalno demokratska partija).

U skladu sa koalicionim dogovorom između članica vladajuće koalicije, za zamenika predsednika Skupštine opštine izabrana je Stana Marković(SNS), diplomirani geograf i sadašnji direktor OŠ „Milosav Stoković“ na Kolovratu. Za sekretara je postavljen Draško Dragutinović, diplomirani pravnik, kandidat DS. Višečasovna rasprava u slabo zagrejanoj sali prijepoljskog Doma kulture protekla je uglavnom u replikama i u reklamiranju povreda privremenog poslovnika o skupštinskom radu opozicionih odbornika. U obraćanju kasnije izabranom predsedniku SO jedan broj odbornika, posebno iz redova Demokratske partije Sandžaka, svoje diskusije počinjali su uvek rečima „poštovani budući privremeni predsedniče Skupštine opštine“ aludirajući time na saznanje o još nepotvrđenim ovdašnjim informacijama da će se Hadžalić, kao kadar Ljajićevog SDP, veoma kratko zadržati na funkciji čelnog lokalnog parlamentarca i da će biti postavljen na mesto prvog čoveka Policijske uprave u Prijepolju. To je navodno deo nagodbe sa koalicionim partnerima prema kojoj bi predsednik opštine bio biran iz redova SNS. Opozicija je zamerala tek formiranoj vladajućoj koaliciji što iskazuje žurbu i nervozu samo kada uđe u skupštinsku salu, pitajući je šta je radila protekla dva meseca, koliko je proteklo od ponovljenih lokalnih novembarskih izbora.

– Onaj što hoće da formira vlast u Prijepolju malo je nervozan. Međutim, danas je ovo finale one utakmice mnogo ranije započete i mi o tome moramo da pričamo, rekao je Rade Radivojević(SRS).

Novoizabranim skupštinskim funkcionerima opozicioni odbornici su, ne osporavujući njihove radne kvalitete, prigovarali da su prihvatili rad u lokalnom parlamentu bez potrebnog političkog iskustva i da je to dokaz nedovoljnog broja kadrova u redovima vladajuće koalicije.

Bez obzira na višemesečne međustranačke nesporazume i sukobe na ovaj način u Prijepolju je gotovo „u pet do dvanaest“ i iz drugog pokušaja, jer posle majskih izbora svi dogovori i kombinacije pokazali su se kao neuspešni, započet proces konstituisanja organa vlasti lokalne samouprave. Ostalo je još da, kako je najavljeno ovih dana, budu izabrani predsednik i zamenik predsednika opštine i članovi Opštinskog veća, a nešto kasnije i rukovodioci u javnim preduzećima i ustanovama.

Ponovo zastoj

Iako je za juče bio zakazan i četvrti nastavak konstitutivne i izborne sednice SO, dan ranije opštinskim odbornicima upućeno je obaveštenje o njenom odlaganju. Obaveštenje o odlaganju sednice na neodređeno vreme potpisao je novoizabrani predsednik SO Ćamil Hadžalić. Zašto je došlo do ovakvog obrta kod najavljenog izbora predsednika opštine i drugih organa vlasti javnosti nisu data nikakva obrazloženja iz skupštinske službe. Nezvanično Sandžak Danas saznaje da još nisu u strankama koje sada čine vladajuću većinu u lokalnom parlamentu realizovani svi modaliteti odgovarajućih kompenzacionih nagodbi u vezi još nekih rukovodećih mesta izvan dogovorenog paketa čelnih opštinskih funkcija, u prvom redu u Policijskoj i Poreskoj upravi. Potvrdu takvih informacija dao je i Nedžad Turković, predsednik OO SDP u Prijepolju u izjavi za naše novine, koji je odgovarajući na pitanje šta se ovo dešava u vladajućoj koaliciji i zašto se zakazana sednica SO odlaže, kratko odgovorio da „SDP čeka realizaciju svih dogovora koje smo postigli sa našim koalicionim partnerima“. Ranije je većobelodanjeno da je kandidat za predsednika prijepoljske opštine Dragoljub Zindović, član Nikolićeve stranke, a za zamenika predsednika opštine Dobro Lazarević iz DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari