Za sprečavanje požara na Carskoj bari četiri miliona iz pokrajinske kase 1Foto: Shutterstock/Minoli

U jesen 2018. godine prvi put se desilo da je požar tolikih razmera zahvatio jedan od svetski značajnih rezervata prirode, kakav je Carska bara, gde je izgorelo 800 hektara rastinja.

Do incidenta je došlo ljudskim nemarom, kada je jedan vikendaš palio lišće i napravio štetu kakva se ovde ne pamti. Tom prilikom izgoreo je prvi stepen zaštite, što do danas nije obnovljeno, a devastirane su i Bara Tiganjica i Perleske bare.

Zbog tog požara zahvaćeni su bili atari Stajićeva, Perleza i Belog Blata a izgorelo je više od 800 hektara zemljišta, šuma ali i zaštićenog prirodnog područja „Carska bara“. Najveći problem brojnim vatrogasnim ekipama je bio teren pod trskom, koja brzo gori i dalje širi vatru.

Imajući to u vidu, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine obezbedio je 4 miliona dinara za upravljača Carske bare, zrenjaninsku ustanovu “Rezervati prirode Zrenjanin“, kako bi se izradio plan zaštite od požara za rezervat, rekonstruisao protivpožarni put i nabavila opreme za gašenje požara u tom zaštićenom prirodnom dobru.

„Carska bara je u požaru 2018. godine pretrpela veliku štetu, kada je deo flore i faune uništen. U periodu kada su suše, ili kada se skinu poljoprivredni usevi, neodgovorni pojedinci pale svoja strnjišta, pa dolazi do požara“, komentarisao je prilikom dodele ugovora pokrajinski sekretar Nemanja Erceg.

Kako je najavio, na nekoj od narednih sednica Skupštine AP Vojvodine biće proglašena nova zaštićena dobra na teritoriji Vojvodine, a biće donet i novi Prostorni plan posebne namene za Specijalni rezervat prirode “Carska bara”, gde su predviđeni novi sadržaji, kao što je izgradnja vizitorskog centra.

Specijalni rezervat prirode Carska bara nalazi se u blizini Zrenjanina, na putu za Beograd, u međurečju reka Tise i Begej.

Zbog autohtonih vrsta biljaka i životinja Carska bara ima status međunarodno značajnog močvarnog područja i međunarodno značajnog područja za ptice.

Na području Specijalnog rezervata Carska bara registrovano je više od 250 vrsta ptica, većina su zaštićene vrste, dok je manji broj onih koje su lovne ptice ali takođe imaju određenu vrstu zaštite.

Područje rezervata Craska bara je mesto gde borave kolonije čapljii, ali i retke i ugrožene grabljivice kakav je orao belorepan, a tu su i ptice močvarice, divlje guske i patke.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari