Za test opšte informisanosti na Filozofskom fakultetu kažu da je najteži u Srbiji. Na koliko pitanja vi znate odgovor?

Ostavite komentar


  1. Mala korekcija vezana za osnivača kompanije električnih automobila Tesla – Ilon Mask nije osnivač, iako je jedan od najranijih finnasijera (https://en.wikipedia.org/wiki/Tesla,_Inc.):

    „Tesla was incorporated in July 2003 by Martin Eberhard and Marc Tarpenning as Tesla Motors. The company’s name is a tribute to inventor and electrical engineer Nikola Tesla. In February 2004, via a $6.5 million investment, Elon Musk became the largest shareholder of the company. He has served as CEO since 2008.“

  2. Ne znam kako većina ovih pitanja kvalifikuje nekog da se bavi filozofijom ili sociologijom?

  3. opsta informisanost ??? tvorac pitanja je zivi dokaz da je glupost beskonacna

  4. Pala sam sigurno!!!…? Kako tek ovi mladi; bas nemaju ni osnovno, koliko treba znanja, a o obavestenosti ,zavisi od interesovanja pojedinaca!? Test je bas opsiran i sarenolik i u oblastima i u ponudama resenja ! Tezak!

  5. bogami i u 64 ja bih prošo ispit uz 3 greške ali za mlađe nisam siguran sam pogotovu što ne dolaze svi iz gimnazija

  6. Ovaj test bi mogao da se zove: da l ste pratili vesti i da l znate još ponešto totalno nasumično. Da vam kažem, ili se profe napiju u bašti dekanata i onda se zezaju i pišu pitanja, ili se neki psiholozi stvarno primaju (ishod je isti). Tako nastaje ovaj test.

  7. A ko kaže da je test opšte informisanosti samo za upis na psihologiju???
    Ja sam oduvek mislio da je za upis na bilo koji smer na Filozofskom fakultetu, na kome sam diplomirao…

  8. Ja ne znam čemu ovako težak test pun beskorisnih informacija, a ne znam ni čemu toliko laganja da je neko znao skoro sve.

  9. „Češke mlade osobe“? Neko ko ovako trapavo sroči/prevede pitanje ne zaslužuje da odlučuje o tome ko će se upisati na fakultet.

  10. U moje vreme odgovor na 80% ovakvih pitanja je znala grupa učenika od dobrih do odličnih.

  11. Justine, ja sam pre 25 godina došao iz srednje stručne škole, polagao prijemni na FF i po broju bodova ostavio iz sebe čitav petnički klan i „laureata“ karlovačke gimnazije za tu sezonu. Nikakve veze nema iz koje škole je ko došao. Nama su od oktobra do januara punili glavu bajkama o gimnazijalcima sa prosekom 5.00, pa se posle prvog zimskog ispitnog roka videlo da su beogradžanske gimnazije balon od sapunice i da ti ljudi kubure i sa lektirom iz osnovne škole. Vaš gimnazijski elitizam je i pre drugog svetskog rata bio šuplja priča, a danas da ne govorim.

  12. Pa realno, 20 tacnih. Mislim…. Ne pratim sport, nemam pojma i zabole me sa kim igra Djokovic. Niti igram video igrice i jako sam slaba sa matom. Ostalo su „jbg – greske“. Dobar je test.

  13. Školstvo i visoko obrazovanje kaskaju iz tehnološke revolucija Lucije k’o muda iza vepra. Vreme je da se ovaj privid ukloni i da kvazi profe prestanu da trpe udarce koverata svih boja i težina.

  14. Najtužnije je što se na Filozofskom fakultetu koristi rečenica „u finalu je igrao SA“ umesto „igrao protiv“.

  15. Већина питања се ипак дотиче самог школства. Према томе, одговор је лак. Какво је образовање, такво је и знање!

  16. 25 od 30, nije tako loše za nenajavljen test. Mogao bih da doktoriram, da imam para za bacanje.

  17. Шарена питања,на 50% сам без много размишљања.Онај који има 100% треба да буде протеран са границе.

  18. Ja sam 1998. na tom prijemnom imala 26 tacnih. Upadoh na istoriju onomad.

  19. Jel moguće biti toliki diletant da postaviš pitanje 28 gde se po ponudjenim odgovorima vidi da se misli samo na covid-vakcine, a ne naglasiš to u pitanju već postaviš uopšteno pitanje „koja vakcina je…“; kao da na svetu postoje samo covid vakcine. Baš kao kad su nas koji smo uredno vakcinisani od detinjstva i smatramo da je vakcina veliko dostignuće čovečanstva pogrdno zvali antivakserima samo zato što imamo skepsu prema covid-vakcinama.

  20. Nije tezak test, ali poktiva oblasti koje ja ne poznajem (istorija, umetnost, sport). Na 18 pitanja sam znao tacan odgovor. Pet dodatnih tacnih odgovora sam pogodio slucajno. Tako da je moj rezultat na samotestu 23/30.
    To svakako ne znaci kad bi se test ponovio posle nekog vremena da bih za tih pet i onih ostalih sedam dao iste odgovre. Svakako 18 znam i ja sam u svojim godinama zadovoljan tim rezultatom.
    Tesko mi je da zamislim da neko zna manje od deset odgovora. Pogotovo neko ko je nedavno zavrsio srednju skolu.

  21. Danas sam doktor nauka Humboldovog Univerziteta u Berlinu. Odgovor na pitanja ne znam ni jedan. I sta sada? Sta ovaj test govori o sposobnosti da neko izgradi univerzitetsku karijeru? Nista! Hej, pitanja u vezi Nola! Ne blamirajte se ljudi! U kom paralenom univerzumu vi zivite? Drzavna matura, kao u civilizovanim zamljama, je prametar za upis na faks. I nista drugo.

  22. 15 sam znao, kontam da bi ubo jos koji na srecu. Dosta je saren test sto ga valjda cini dobrim. Mada ne znam cemu sluzi i kakve veze ima poznavanje matematike, geografije, slikarstva i klasicne muzike sa psihologijom na primer.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.