Zaboravljeni Momčilo Ninčić

Današnje Ministarstvo spoljnih poslova retko pominje čuvenog diplomatu, koji je 1946. u odsustvu osuđen na robiju, a pravno rehabilitovan 2006.
Srbija je i pre skoro jednog veka imala svog predstavnika na visokoj funkciji u Društvu naroda, preteči UN

Ostavite komentar


  1. Dve stvari u Jugoslaviji nikada nisam mogao da razumem 1.- kako su mnogi intelektualci bili toliko naivni i;li su se pravili naivnim pa su tokom rata podržavali, i pored herojske epopeje 1.svetskog rata, one koji se nisu borili protiv okupatora , a drugo, toliku ideološku zaslepljenost komunista u pojedinim slučakevima da nisu iskoristili ljude kao što je Ninčić /kao što su recimo uzeli Marka Ristića/. Ćerka Nićića Olga Humo bila je predtani član KPJ i zajedno sa suprugom Avdom Humom sve vreme učestvovala u NOB. Istovremeno , njen otac , kao jedini iz porodice Ninčić,je otvoreno podržavao Dražu Mihajlovića i za to je osuđen tj. zbog delovanja protiv NOP-a na međunarodnom planu. Mislimm da bi bilo pametnije da je neko sa njim obavio razgovor i uz ogdovarajuću kritiku primili ga u diplomatsku službu nove Jugoslavije tim pre što su mu svi bili na strani partizana..

  2. Naravno, svakako treba isticati njregovo angažovanje i kao ministra i ulogu u stvaranju Jugoslavije i predsedavajućeg društva naroda. Biće, da aktuelnim postpetooktobarskim vlastima do danas ne miriše niko ko se zalagao za Jugoslaviju, sada nacionalisti i poluobrazovanji likovi ističu kako je to bila najveća greška.

  3. Naravno de je propust pa i sramota ne pomenuti Momcila Nincica.
    Sa druge strane taj covek je od strane rezima, kako autor i sam uvidja boljsevickoj, bespravnog, osudjen za nepostojeci zlocin.
    Ali autor zaboravlja da su taj rezim i to nepravo i teror podrzavali upravo njegovi bliski srodnici otac, majka, i ujak, pa i on sam na kraju krajeva.

    Pitanje je morala prozivati sada druge za ono za sta ste se zalagali celog svog zivota, bez obzira na velicinu vile.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.