Zaječar: Prijatelji iz Vražogrnca "fići" starom pola veka udahnuli novi život (FOTO) 1Foto: M.S.

Iako postoji na stotine novih, modernih modela automobila, Nikola iz Vražogrnca kod Zaječara još od malih nogu bio je zaljubljen u popularnog „fiću“. Ideja o kupovini i vraćanju starog „fiće“ u fabričko stanje rodila se odavno, ali tek nedavno ovaj dečački san postao je stvarnost.

Prema rečima Milosavljevića, automobil je kupio od komšije koji je dugo je stajao u garaži. Ali, kako nastavlja, konačno, sredinom prošle godine rešio je sa prijateljima da ga sredi i da se u novom-starom „fići“ provoza ulicama Zaječara, ali i inostranstva.

„Kupio sam ga od komšije. „Fića“ je duže od dvadeset godina bio u garaži. Proizveden je 1970, a prvi put registrovan je januara 1971. godine. Znači, nedavno je proslavio 51. godišnjicu od prve registracije. Kada smo kupovinu i ozvaničili, bio sam veoma sretan, ali i zabrinut jer pravi posao je tek sledio“, priča Nikola Milosavljević za Danas.

Nikola je okupio prijatelje, koji dele istu ljubav prema popularnom „fići“, i dogovorio se sa njima da kroz zajednički rad udahnu novi život ovom vremešnom automobilu. Sa radovima su počeli u avgustu prošle godine.

Zaječar: Prijatelji iz Vražogrnca "fići" starom pola veka udahnuli novi život (FOTO) 2
Foto: M.S.

„Već pola godine svakodnevno, malo po malo, radimo na popravkama. Ideja je bila da, koliko god je to moguće, koristimo originalne delove. Ostalo je još malo posla. Proveli smo sjajne trenutke zajedno radeći. Što je kraj radova bio bliži, to je elan bio veći, jer su svi oduševljeni rezultatima. San polako postaje stvarnost“, kaže Nikola.

Podmlađeni „fića“ na tehnički pregled otići će za oko dve nedelje. Nikola ističe da ne brine i da veruje da će tehnički pregled proći bez problema.

„Sve je savršeno ispravno. Motor, kočioni sistem, signalizacija, karoserija i šasija – sve je kao novo. Svaki deo je pregledan, svaka žica, svaki šrafić. Verujem da je u mnogo boljem stanju nego mnogi daleko mlađi automobili. Jedva čekam da okrenem prvi krug. Proslavićemo to, svi mi koji smo učestvovali u sređivanju. Ako uporedite sliku na početku i sada, jasno vam je koliko je ljubavi i rada uloženo“, zaključio je Nikola.

Nikolin san na četiri točka uskoro će samouvereno krstariti Zaječarom, a ko zna, možda i ode i „preko grane“ da prokrstari drumovima u nekoj od zemalja iz okruženja.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari