Zaječarci u Čikagu organizovali "Zaječarijadu", pa skupljeni novac doneli u rodni grad za lečenje male Lenke 1Foto: M.S./Danas

Zaječarci, koji godinama žive u Čikagu, organizovali su krajem maja prvu „Zaječarijadu“ u tom gradu. Pored zabavnog i muzičkog dela, ova manifestacija imala je i humanitarni karakter pošto je skupljen novac za lečenje male Lenke iz Zaječara.

Organizatori „Zaječarijade“ doputovali su u svoji rodni Zaječar i danas su baki male Lenke Ljubisavljević, koja boluje od retke bolesti, uručili novac skupljen za njeno lečenje.

Nebojša Stojković već više od 20 godina živi u Čikagu i on je bio jedan od organizatora prve „Zaječarijade“ u Čikagu, gde se, prema njegovim rečima, okupilo oko 200 Zaječaraca.

„Mogu reći da više Zaječaraca koje poznajem žive u Čikagu nego u mom rodnom gradu. Biće nas više tamo nego ovde“, istakao je on i dodao:

„Okupili smo se da se družimo, da se vidimo, da pomognemo jedni drugima, ali i da skupimo sredstva za malu Lenku Ljubisavljević iz Zaječara koja boluje od retke bolesti“.

Zaječarci u Čikagu organizovali "Zaječarijadu", pa skupljeni novac doneli u rodni grad za lečenje male Lenke 2
Foto: Branko Grujić

Kako on ističe, „Zaječarijada“ je imala zabavni, muzički ali i humanitarni deo i da sledeće godine planiraju da organizacija bude još bolja.

„Planiramo da podignemo organizaciju na viši nivo i da pomognemo još deci iz Zaječara kojoj je potrebno lečenje, a takve dece ima još u gradu na Timoku“, kazao je sagovornik Danasa.

Još jedan od organizatora Branko Grujić kazao je za Danas da je prvobitna namera bila da se „Zaječarijada“ organizuje zimi, ali ipak su je održali krajem maja.

„Planirao sam da „Zaječarijada“ možda bude i dva puta godišnje. Zimi je dosadno, pa da napravimo da se nešto dešava i onda sam čuo predlog Nebojše Stojkovića koji mi se dopao. Tako je organizovana „Zaječarijada“ u Čikagu“, ističe Grujić.

Kako on kaže za Danas, jedini problem je kada su napravili „Zaječarijadu“ bio što je tada bio praznik i mnogi Zaječarci nisu na vreme saznali za to okupljanje, ali da će sledeća biti još bolje organizovana.

Lenkina baka Gordana kaže da je iznenađena, ali presrećna što su se Zaječarci koji žive tako daleko organizovali da pomognu njenoj Lenki.

Zaječarci u Čikagu organizovali "Zaječarijadu", pa skupljeni novac doneli u rodni grad za lečenje male Lenke 3
Foto: M.S.

„Možete da zamislite kako sam se osećala kada sam videla da se za moju Lenku čulo i u Čikagu. Mnogo nam pomoć znači. Lenka je već primila prvu turu matičnih ćelija u Turskoj, dobro se oseća, ali za 10 dana ide opet na taj tretman. Zatim ide pauza tri meseca, pa opet sve od početka. Opet nam je potreban novac, i ovom prilikom apelujum na dobre ljude da nam pomognu“, ističe Lenkina baka.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari