Zakazana prva sednica Skupštine grada Kragujevca: Na dnevnom redu i izmene naziva ulica 1Fotot: Grad Kragujevac

Nakon konsultacija sa šefovima odborničkih grupa, predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović, zakazao je prvu sednicu u 2022. godini.

Sednica Skupštine grada zakazana je za utorak, 25. januar u 9 časova.

Odbornici će, prema ustanovljem dnevnom redu, diskutovati i o drugom delu Plana generalne regulacije Male Pčelice.

„Ovaj planski dokument donet je 2020. godine, ali smo čekali saglasnost Ministarstva odbrane, zbog toga što u jednom delu koji Plan reguliše, a to je teritorija Divostina, postoji zona odgovornosti Vojske Srbije. Kako smo sada dobili sve potrebne saglasnosti od strane Ministarstva odbrane i nakon sprovedenih javnih uvida, Plan generalne regulacije će se naći pred odbornicima Skupštine grada“, kazao je Miroslav Petrašinović, predsednik SG Kragujevac.

Odbornici će diskutovati i o Pravilniku o određivanja naziva ulica, gradskih četvrti i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji grada.

Zakazana prva sednica Skupštine grada Kragujevca: Na dnevnom redu i izmene naziva ulica 2
Foto: Grad Kragujevac

Ova tačka je uvrštena u dnevni red zbog učestalih zahteva predsednika Saveta mesnih zajednica, kao i brojnih građana, koji bi želeli da podnesu predloge za izmenu naziva ulica, ali su bili onemogućeni zbog važećeg pravilnika.

Važeći pravilnik predviđa visoki cenzus, odnosno, veliki broj potpisa onih koji imaju mesto prebivališta ili sedište svojih kompanija u određenoj ulici da bi njihova inicijativa uopšte mogla da bude razmatrana od strane Skupštinskog odbora.

Po Odluci koja je još na snazi, bio je potreban cenzus od pedeset procenata.

Pred odbornicima će tako naći izmenjen predlog odluke po kojoj će biti dovoljno da zahtev za promenu naziva ulica potpiše 10 odsto stanovnika u ulici čije ime žele da promene.

Građani će svoje predloge moći da predaju Savetu mesne zajednice.

„Savet zatim dostavlja predlog Skupštinskom odboru koji ga dalje razmatra i šalje Gradskom veću. Kada ga Gradsko veće usvoji, predlog se šalje Ministarstvu za lokalnu samoupravu. Po dobijenoj saglasnosti, Ministarstvo ga vraća Skupštini grada na razmatranje i odlučivanje“, obrazložio je Petrašinović.

Kragujevac je jedan od retkih gradova u Srbiji sa tako visokim cenzusom kada je pitanju promena naziva ulica.

Na prvoj ovogodišnjoj sednici Skupštine grada Kragujevca, a 14. po redu od početka rada ovog saziva, raspravljaće se i o finansijskim planovima ustanova kulture i programima poslovanja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari