U toku ove godine Prekršajnom sudu u Zrenjaninu podneto je 48 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka zbog porodičnog nasilja, dok je u toku prošle godine rešeno osuđujućom presudom 76 predmeta a oslobađajućom 55, istaknuto je prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji institucija u sprovođenju zaštite žrtava nasilja u porodici na području grada Zrenjanina. Ukupno trinaest gradskih institucija povezaće svoj rad kako bi nasilje bilo sprečeno a nasilnici sankcionisani.

– Fenomen nasilja je vrlo složen i njime, kao i zaštitom žrtava nasilja, institucije mogu uspešno da se bave samo ako su dobro povezane. Kao što je važno obezbediti zbrinjavanje žrtve, tako je važno i obezbediti sudsko procesuiranje nasilnika, kao i preduzeti sve one mere koje su u nadležnosti drugih organa i institucija koje pružaju zaštitu i podršku. Cilj sporazuma koji je potpisan jeste da se u njemu definiše sve ono što je bitno u postupanju institucija – istakla je Svetlana Grbo iz zrenjaninskog Centra za socijalni rad.

Kako je istaknuto na skupu održanom u Gradskoj kući, žrtve nasilja često ne žele da svedoče, predomisle se, odbijaju, ne idu ni na lekarski pregled kojim bi se ustanovile povrede.

– Žrtve prijavljuju policijskoj upravi nasilje, ali kasnije to negiraju i objašnjavaju na drugi način, a kada se sve dešava u okviru porodice, teško je doći do drugih dokaza. Mi nemamo pravo da utičemo na njih i nateramo ih da svedoče, to je njihova volja. Po pravilu, prvi put stranke to i ne žele, a ukoliko se nasilje ponavlja, uključuje se i Centar za socijalni rad i u tom slučaju postižemo bolji efekat i na adekvatniji način možemo da rešimo slučaj – objasnila je Mirjana Istrat, predsednica Prekršajnog suda u Zrenjaninu.

Prekršajni sud postupa i sarađuje sa svim institucijama koje u okviru svoje nadležnosti takođe obuhvataju problem zaštite žrtava od nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari