Zašto je opasna plovidba ispod novosadskih mostova 1foto: commons.wikimedia.org

Udruženje profesionalnih lađara Srbije upozorava da je plovidba na akvatoriji novosadskih mostova nebezbedna, s obzirom da, kako navode, inspekcija ne preduzima ništa po pitanju pecaroša koji često stoje usidreni u plovnom putu.

„Inspekcija plovidbe apsolutno ništa efikasno ne sprovodi po tom pitanju. Pecaroši učestalo stoje usidreni u plovnom putu, u sredini plovidbenih otvora mostova ili na ivici plovidbenog prolaza i stvaraju pravu noćnu moru za lađare kojima je manevar prolaska kroz Novi Sad ozbiljan i zahtevan zadatak“, navode iz udruženja.

Kako ističu, malih nautičara i pecaroša svake godine ima u sve većem broju, a rečne policije sve manje ili je nema uopšte.

„Nautičari i pecaroši su nesvesni opasnosti kojoj se izlažu plovidbom po sredini plovnog puta, spuštanjem bez pogona niz maticu reke i pecanjem u plovnom putu ili njegovim granicama. Brodovi zbog velikih gabarita imaju veliko padanje u krivinama i nemaju mogućnost brzog i jednostavnog zaustavljanja, samim tim prisustvo malih čamaca predstavlja ogromnu opasnost ne samo po nautičare već po bezbednost plovidbe i imovine, da ne govorimo o stresu koji kapetani i posade velikih konvoja doživljavaju“, objašnjavaju.

Novi Sad zvanično ima oformljenu rečnu policiju, ali lađari upozoravaju da nema ni jedan adekvatan gliser, upozoravajući da nadležna sudovi ne razumeju probleme plovidbe zbog čega se prekršioci koji i dođu do suda oslobađaju uslovnim kaznama kasnije ponovo čineći iste prekršaje.

„Rešenja nema jer niko ne želi da se time bavi. Mi već godinama pokrećemo razne inicijative za poboljšanje bezbednosti plovidbe i boravka na rekama, pogotovo u gradskim zonama, ali na žalost osim nemoćnih pojedinaca niko ne želi ni da ih sasluša, a kamoli da reaguje. Ostaje samo da neko pogine pa će se onda možda nešto rešiti. Snaga društva je na prevenciji, a ne na posledičnom delovanju“, napominje se u saopštenju.

Iz Udruženja profesionalnih lađara Srbije upozoravaju da predstavnici gradske vlasti, nadležne sudije i službenici inspekcije plovidbe „mogu samo da se nadaju da se baš njihovom članu porodice ili bliskom prijatelju neće dogoditi tragedija dok leti uživa u čarima plovidbe“, a da ukoliko se to dogodi, krivica će verovatno opet biti na “pijanim lađarima” koji su, „na žalost jedini svesni realne opasnosti po živote ljudi“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari