Zašto je uklonjena zastava Vojvodine sa zgrade opštine u Zrenjaninu? 1Foto: lsv

Nije prvi put da se vojvođanska zastava uklanja sa lokalne samouprave u Zrenjaninu, nekada je to pravdano pranjem ili zamenom, a poslednjih nedelja nema nikakvog objašnjenja. Ipak, isticanje zastave Vojvodine zakonska je obaveza.

Sada je i zvanično naloženo njeno vraćanje, nakon što je u proteklih mesec dana dva puta uklanjana zastava Vojvodine sa zgrade lokalne samouprave u Zrenjaninu.

Naime, pokrajinska inspekcija naložila je upravi Grada Zrenjanina da na svoju zgradu vrati zastavu AP Vojvodine, koja je zvaničan simbol pokrajine.

Zapravo, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žolt Sakalaš u pisanom odgvoru Ligi socijaldemokrata Srbije, koja se žalila na uklanjanje zastave, navodi da su inspekcija njegovog sekretarijata i inspekcija za isticanje i korišćenje simbola i tradicionalnih simbola APV ustanovile da je istaknuta samo tradicionalna zastava APV a bez zastave APV.

„Inspekcija sekretarijata naložila je isticanje zastave APV zajedno sa tradicionalnom zastavom APV, u skladu sa zakonom i važećim propisima“, naveo je sekretar Sakalaš.

Pre toga je Liga socijaldemokrata Vojvodine postavila pitanje pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine Žoltu Sakalaša da li su nadležni organi u sekretarijatu koji vodi utvrdili zašto na zgradi Skupštine grada Zrenjanina nije istaknuta zastava Autonomne Pokrajine Vojvodine i da li je naloženo njeno isticanje.

„Sa zgrade lokalne samouprave u Zrenjaninu ova zastava uklonjena je pre više od četrdeset dana i na taj način krši se Ustav Republike Srbije i pokrajinska skupštinska odluka koja reguliše ovu oblast. Podsećamo da je sam pokrajinski sekretar, još 12. marta, u izjavi za radio „Slobodna Evropa“, istakao da će „pokrajinska inspekcija sprovesti vanredni terenski inspekcijski nadzor i utvrditi činjenično stanje“, naveli su iz odborničke grupe LSV u Skupštini grada Zrenjanina.

Zastava Autonomne Pokrajine Vojvodine, oko koje se i danas neki spore, jedan je od njenih simbola, prema Statutu Vojvodine usvojenom u maju 2014. godine,

Zapravo, Vojvodina ima dve zastave, zvaničnu i tradicionalnu. Zvanična zastava je srpska trobojka, sa proširenim plavim poljem i tri zvezde koje simbolizuju Srem, Banat i Bačku a podsećaju i na težnju Vojvodine evropskim vrednostima.

Ova zastava usvojena je kao zvaničan simbol na sednici Skupštine Vojvodine 27. februara 2004. godine.

Tradicionalna zastava, s druge strane, predstavlja tradicionalnu srpsku trobojku iz 1848. godine, sa horizontalnim poljima crvene, plave i bele boje iste visine i može i ne mora da ima tradicionalni grb. Usvojena je Statutom Vojvodine iz 2014. godine.

Vojvodina ili nekada Srpsko Vojvodstvo, imala je svoje heraldičke simbole i u prošlosti. Prva zastava Vojvodine potiče iz 1848. godine, kada je nakon Majske skupštine u Sremskim Karlovcima i formiranja Srpske Vojvodine, zvanično kao zastava ove teritorije upotrebljavana srpska trobojka.

Postojala je još jedna, žuta zastava, sa crnim orlom a plava na poleđini, sa Svetim Đorđem. Ovu zastavu vojvodi Stevanu Šupljikcu podarili su predstavnici Austrijskog carstva, a njen original čuva se u muzeju grada Pančeva.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari