Zašto kasni rekonstrukcija najveće albanske osnovne škole u Preševu 1Osnovna škola Ibrahim Keljmendi/ Foto: V. Ristić

„Kancelarija za javne nabavke Vlade Srbije će finasirati drugu fazu rekonstrukcije OŠ „Ibrahim Keljemendi“ u Preševu, u skladu sa likvidnim mogućnostima budžeta Srbije“, navodi se u saopštenju koje je ta Kancelarija Vlade Srbije dostavila dopisniku Danasa iz Vranja.

„Preliminarna procena rekonstrukcije obuhvaćena fazom dva, na ovom školskom objektu iznosi 420 miliona dinara, dok će konačna procena biti poznata nakon što bude završena izrada projektno – tehničke dokumentacije“,odgovorili su novinaru Danasa iz ove republičke institucije.

U direktnom telefonskom kontaktu „podršku projektu obnove škole u Preševu“ izrazio je i pravni savetnik Kancelarije za javne nabavke Đorđe Vuković.

-Bilo je problema, ali verujem da će sve biti rešeno kada bude više novca za ovaj projekat. On će biti završen i zbog toga što se radi o vrlo osetljivom području – poručio je on.

Na licu mesta situacija je vrlo ozbiljna. Pomoćnik  direktora OŠ „Ibrahim Keljmendi“ Sadik Sadiku za Danas objašnjava da nastavu u školi pohađa 1.347 učenika Albanaca, raspoređenih u 67 odeljenja, kao i da postoje četiri isturena odeljenja.

Ova škola ima 1.121 đaka u četiri izdvojena odeljenja, a nastavu pohadjaju isključivo etnički Albanci, iz samog Preševa, kao i okolnih sela.

-Deo, u kome se nalaze učenici u Preševu ima samo 12 učionica, a u šest učionica školarci nastavu pohađaju u vrlo lošim uslovima, a šezdesetak đaka nastavu pohađa u podrumskim prostorijama škole – navodi Sadiku za Danas, upozoravajući na „neadekvatne uslove izvođenja nastave“, pogotovu u „vreme zimskih uslova“.

Sadiku kaže da „problemi postoje i za korišćenje kabineta namenjenih za nastavu fizike i hemije, kao i za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja u ovoj obrazovnoj ustanovi“.

Naš sagovornik odbio je da ga fotografišemo uz obrazloženje: „Mene će smeniti ako mi izađe fotografija u Danasu“.

Prema navodima pomoćnika direktora ove osnovne škole “lokalna samouprava u potpunosti je do sada ignorisala aktivnosti države Srbije na obnovi centralne osnovne škole Albanaca u Preševu“.

U međuvremenu, Sadiku novinaru Danasa prenosi informaciju „da je bivši predsednik Opštine Preševo Šćiprim Arifi, „završio posao u Beogradu“, te da će radovi vrlo brzo biti završeni na objektu škole“.

Arifi se nije javljao na pozive novinara Danasa, da potvrdi ili demantuje ovu informaciju. Pored rekonstrukcije školskih objekata na području Preševa, slični problemi su prisutni i u multietničkim opštinama Bujanovac i Medveđa.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa potvrdio je za Danas da postoje „problemi u infrastrukturnoj rekonstrukciji objekata, kao i sa procesom izrade udžbenika na albanskom jeziku koji se postepeno otklanjaju“.

-Imamo mnogo problema i sa prostorom i sa udžbenicima na albanskom jeziku na jugu Srbije, a oko rekonstrukcije naših školskih objekata to je kontinuitet ignorisanja  – potvrdio je za portal Danasa Mustafa.

Na teritoriji Opštine Preševo, u kojoj živi 97 odsto etničkih Albanaca, postoji osam osnovnih škola gde nastavu pohađa  više od 2.000 đaka. U dve srednje škole u Preševu nastavu pohađa oko 1.200 učenika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari