Zašto levica nema odgovore

Ostavite komentar


  1. Pa, dali ste odgovor Babiću. U petom pasusu ste napisali:
    – Kao gospodari svjetskih medija desne snage uspješno kamufliraju svoje zločinačke operacije kao što je Pinočeov udar protiv Aljendea ili Suhartov pokolj pola miliona indonežanskih komunista, da ništa drugo ne pominjemo. U takvoj situaciji (domaćoj i stranoj) mi, danas i ovdje, ne možemo neodgovorno i lakomisleno širiti optimizam bez pokrića.
    Ako se složimo da su desne snage sve, osim levih, deci slobodno možete da ponudite već rečeni odgovor. Može tu da se doda još ponešto, ali to je to. Drugim rečima, strpite se, deco narednih trista godina, mada ne bih ja, ništa oročavao. Može ranije, možda kasnije, u drugom obliku ili na sasvim drugačiji način, ali cilj je jasan, sloboda.

  2. Žalosno je, ali sve što čovek napisa je istina. Svet u kome smo živeli je propao, da novi nije osmišljen. Najgori je život u praznini, kakav je danas. Sodoma i homora, aveti orošlosti.

  3. Svaka čast čika Gorane.Nema više ni pesama ni tekstopisaca kao za vreme SFRJ.U svoj svojoj nesavrsenosti ispalo je da je to najsavrseniji i najhumaniji sistem koji je ikad postojao,sistem okrenut čoveku.Mi koji smo imali čast da u to vreme prisustvujemo,dozivimo,ne mozemo da zaboravimo.Nema se snage za revolucije,neintelektualni su pobedili na svim poljima,sećanje ostaje samo u nama.Jos jednom – bravo za čika Gorana,ako mogu da pohvalim.

  4. Japanski naučnik Tomomacu Entaj za Zapad je rekao: „Onima koji žele samo da žive, koji sebe stavljaju u centar univerzuma i nastoje da od života uzmu što je moguće više, smrt će uvek biti ‚pikova dama‘ koja izaziva užas. Celokupna evropska civilizacija potčinjena je devizi: Bilo šta samo ne smrt.“
    No, za sreću, postoje civilizacije starije od Zapadne, kakva je kineska. Autentični komunisti sa božjom idejom za sve građane kombinuju Konfučijevu filozofiju čija etika je direktna preteča Kantovog kategoričnog imperativa i temelji se na istoj maksimi. Po Konfučiju, suština svakog čoveka je čovekoljublje, odnosno žen. Ono je materijalna suština čovekovih dužnosti prema drugima. Kao što hrišćanstvo propagira pravo čoveka na pristojan život. No, dozvolili su i kapitalisitičko svojinsko pravo nad proizvodnim kapitalom gde država strogo kontroliše najgoru ljudsku devijaciju – pohlepu. U izboru rukovodećeg kadra kao da primenjuju Sokratovu preporuku – treba zamoliti najpametnije a dobre ljude da vode državu.To je put koji vodi čovečanstvo u napredak, bez ratova, a jednaka prava i „velikih“ i „malih“ naroda.

    1. Čitam i ne verujem u hvalospeve kineskoj vlasti, koja svaku demokratsku misao i delatnost ne samo zabranjuje, već guši i eliminiše, gde su čitavi narodi, kao na primer Tibetanci i Ujguri, podjarmljeni i potčinjeni, gde im se brane verska i politička prava, a ovo o izboru rukovodećeg kadra zvuči kao neslana šala. Ceo komentar je bio antiteza navodima novinskog članka. Čuj „autentični komunisti sa božijom idejom…“!?!?!

      1. Razlike su velike za da nešto protivurečim. Zato ći priložiti šta je Sokrat rekao a Platon zapisoa:“Demokratije će platiti zato što će pokušati odgovarati svima
        ….Lopovi i prevaranti će hteti važne daržavne funkcije.
        A demokratija će im to dati.
        A kada lopovi i prevaranti konačno demokratski preuzmu vlast,
        jer kriminalci i zločinci teže za moć, nastat će gora tiranija nego u
        vreme bilo koje monarhije ili oligarhije.“
        Ako živite u Srbiji možete da osetite šta nam je donela domokratija.

  5. Meni je ovo pomalo tuzno, redakcija Danas bi trebalo da zna da sloboda medija ne znaci da svako moze da prica ono sto hoce. Ovo su retrogradne ideje koje su Srbe i svet kostale ljudskih zivota i razvoja i davati im prostora nije nikakva sloboda nego se cak moze reci saucesnistvonu zlocinu. Jedan od zahteva EU ce biti distanciranje odnovog poganog sistema i pogleda na svet.

  6. „Нема одговора“ зато што све изврћете наопачке. Јунака балканских ратова, са Цера и Колубаре и првим герилцом у Европи против Хитлера, поредити са аустроугарским капларом, чак и давати му предност у односу на првог, одговор је на вашу дилему.

    1. Тито је остваривао идеју Маркса, но и самог Бога, идеалног друштва. Нисам га славио јер сам по природи и сада одан тој идеји, и слободан сам човек. Но, проблеме које сам имао ја и моја породица није био титоизма, већ зли људи који сваку идеју, па и Исусову, копромитују да би задовољили Сотону у себи. Капитализам почива на седам смртних грехова, они који га бране позивају се на Џона Лока, који је тврдио да је приватна својина природно стање, које мишљење је наука оборила, јер је похлепа психијатриска дијагноза. Капитализам је функционисао зато што није дозволио да се развије социјализам у Русији, у почетку нападајући је војном силом, па инсталирањем нацизма код Германа, па претњом атомском бомбом, што је била последица да су лидери у Русији живели са паранојом, као што је лидер Албаније због параноје наредио да свака породица изгради себи бункер. Тито је био силне менталне гарђе и искуства па се није плашио, али зато њему блиски, неки због страха, неки су били зли па су брутално поступали са горима, но и бољима од себе.
      Шта би рекли данас гладни и сиротиња када би имали прилику да нам кажу, јер немају пара ни оловку и хартију да купе, чији се број повећава из дана у дан? Док на њиховом страдању мали број, и њих зовемо људи, све су богатији и богатији. Они који тврде да су с Титом игзубили Срби, јер је створио републике-државе, зар не виде да је Европа удружена као што је била СФРЈ?! Само што су Немци и Французи напреднији од Срба, па су дозволили да уместо Берлина, односно Париза, седише Уније буде у Бриселу. Да смо после смрти Тита преместили седиште државе у Љубљану, Загреб или Сарајево, данас би већ били део ЕУ, са очуваним животима људи и свих ресурса. Тито би то постигао, но будале после њега то нису знале.
      Тито је од научних истититута за политички менаџмент изабран за менаџера двадесетог века. Био сам присутан када је у Њујорку избегли младић, збо рата, из Загреба питао известилаца: „Јели…?!“ „Па да, његова „фирма“ под именом СФРЈ са основним ресурсом од 22 милиона душа, пословала је на нивоу две империје – Западне и Источне. После смрти Мао Зе Тунга, Тита су у Пекингу дочекали тако како историја није заблежила, као што није зебележила ни одато поштовање на његовој сахрани. Пре него је Кина стала иза Титове политике, Несврстани покрет је имао већину гласова у Скупштини Уједњених Нација, а са Кином били су већина и по броју становника на планети“, одговорио је Американац. Збо оних који су од Србије направили несрећну земљу, још пре пар година поручио сам брату у Београд:“Чекај ме, време да ја и ти посетимо „Кућу цвећа“. Реакције неких Срба само поптврђују да другачије са њима није могао ни Тито, већ онакао како их је искорстио да га славе док је жив, да би га грдили када је мртав. Карактер смо, нема шта!

  7. Levica je nestala zato sto su se ljudi zamorili od svoje slobode i odlucili da postupe kao koza iz Orwell-ove Zivotinjske farme. Hoce gospodara koji ce im dati da pojedu, popiju i da im ostane za plitku zabavu na smart phone-u. Adolescenti dozivotno. Iste zelje, potrebe, filmovi, majice, patike… Levi intelektualci su se stavili na spisak krupnog kapitala i presli na čija semenke, hleb bez glutena i organic povrce. Njih ozbiljan misleci covek ne moze da prati. Osim toga, internacionalni kapital i Rusija su ocigledno odresili kesu za desnicu. Strasno je profitabilno. Ozbiljni, vredni, inteligentni, organizovani likovi. Reci „moral, duhovnost, ne-trzisna vrednost“ su zabranjene. Sloboda? Licno dostojanstvo? Licni Identitet? To je za nas „staromodne, zastarele, demode, outdated, corny, prevazidjene“ i ostala non-cool stvorenja. Najtuznije je to sto je duhovni pad prisutan i na levici i na desnici bas svuda. Ovde, u mrskoj Americi, vidim da su studenti iz Kine zaludjeni upravo najtupljim „zapadnim“ stvarima. Evropljani ih prate u stopu. Za Ruse stavite u google „LITTLE BIG – SKIBIDI (official music video)“ ako imate hrabrosti. E moj Dostojevski&Co., otisli ste na vreme da ne vidite ovo.

    1. Molim Vas, kažite mi da li se u Americi prikazuje najnoviji film Majkl Mura, „Farenhajt 9/11“? Ovde je bila premijera, a u njemu je Tramp prikazan kao Hitler. Moja ćerka u San Francisku nije čula za film, a ovde mi u debati urednik „Nedeljanika“ odgovori da se prikazuje. Ja u to sumnjam jer kada sam boravio par meseci u San Francuku u proleće, niko nije čuo za filmovani razgovor Skorzisa sa Putinom. A kažu da tamo ima demokratske slobode izražavanja.“Malo morgen!“, što reče Milošević i završi u Hagu. Nema ni u ovoj najboljoj novini. Jer već guraju ovaj tekst za da ga što pre izguraju sa Portala.

      1. Verovatno mislite na „Fahrenheit 11/9“. Da, prikazuje se u bioskopima od septembra. Moze i da se pogleda na Amazon Prime i slicnim mestima. Ili na TV ako platite posebno, sto je uobicajeno. Na Netflixu mora da se ceka DVD, jos uvek nije dostupan on-line, ali to je normalno za nove filmove i Netflix dok se prikazuju u bioskopima.

        1. Da, ovo je film kada je izabran Tramp za pedsednika, a to se u Americi piše prvo mesec 11, pa dan 9. To je dobra vest. Znači, ipak će te Vi prvi stići do pada odakle će te početi da se dižete u novi kvalitet. Baš kako je predvideo Marks i drugi mudraci, A tamo je Čomski i Sanders, njegovi i Isusovi sunarodnici. Hvala Vam. Pozdrav.

      2. Filmovani intervju sa Putinom nije snimio Skorsezi (Skorsiz u Vasoj netacnoj transkripciji), vec Oliver Stoun. Mini serija The Putin Interviews* emitovana je na kanalu Showtime. Vas argument, prosto, nije validan.

  8. Tekst me je podsetio na moje gimnazijske dane. U cetvrtom razredu izucavali smo Krlezu. Posle njega nista. Nastavnica nam je „objasnila“ da je Krleza intelektualni vrh i da posle njega nema sta da se uci. Nikad nismo radili Andrica, Crnjanskog…

    1. Poštovana Gordana, ne znam da li smo živeli u istoj državi i narodu, ali moja malenkost je čitala ponešto od Krleže (i sad imam sjajnu zbirku pripovedaka „Hrvatski bog mars“, ali i Andrića i Selimovića i Prešerna, Ćopića i mnoge Ruse, Francuze, Engleze, Nemce… A išao sam u prilično prosečnu/lošu tehničku školu, samo to mi nije smetalo da čitam niti mi je ko to otežavao ili sprečavao.

  9. Mislim da svaka ideologija u praksi potvrdjuje svoju neizbeznu propast onda kada se proglasi savrsenom. Na kraju se ispostavilo da izbor nije bio izmedju americke torte i ruskog govna nego izmedju americkog govna i ruskog nicega. Naravno ni to govno nije u potpunosti govno kao sto je i u sovjetskom socijalizmu bilo nesto. Dobar hokej, balet i kavijar. Kod nas levica u tom obliku nikad ne bi dosla na vlast da nije preuzela vodecu ulogu u pokretu otpora okupatoru. Ostalo je industrijalizacija i elektrifikacija, kakvo takvo obrazovanje i solidno zdravstvo. Odakle lova nem pojma. Da nisu dozvolili Koka-kolu u slobodnoj prodaji i relativnu slobodu kretanja pukli bi jos ranije od zelje za prostom secernom vodicom (slobodom izbora) i da se vidi Trst. U amfiteatru demokratije uvek bih se pre zalagao za leve vrednosti ali je potrebno da bude u amfiteatru demokratije kako bi se izbegao autodestruktivni nedostatak drugih misljenja. Covecanstvu pak nikad dosta. Pravo na zivot se siri samim sirenjem svega sto u zivot spada. Kome je pre dvadeset godina moglo pasti na pamet da je pravo na internet npr. jedno od osnovnih ljudskih prava? Ko to nece smatrati za pravo vec sada? Sa druge strane nije se uopste odmaklo od antickih dostignuca promisljanja. Pan metron ariston. Bez toga biva godina opasnog zivljenja u Indoneziji ali i polpotisanje u Kambodzi, Panam, Nikaragva, Cile ali i okupacija Poljske, Ceske, Madjarske. Nije savrseno ali ostavlja vise prostora za ispravljanje gresaka. Jugoslavija je bila odvec komplikovana i puna kontradiktornosti ali je mogla da prezivi. Mogla je i mirno da se dezintegrise. Zasto nije? Nem pojma. Znaju CKSK Srbije, CKSK Slovenije, CKHDZ Hrvatske itd. Dostignuce bi bilo kada bi se juzni Sloveni medjusobno tolerisali barem upola koliko se medjusobno tolerisu zapadni Sloveni.

  10. Površno vidjenje zasnovano na nostalgiji za mladošću. Nije bilo ni gore ni bolje. Bilo je kako je bilo ali je iz sadašnje perspektive bilo bolje jer kad je čovek mlad sve mu izgleda sjajno. Ove generacije neka se bore za sebe. Globalna ( ne)kultura je za nas (starije) neprihvatljiva .Kako književnost, tako i muzika …..svaka vrsta umetnosti, ali to ne znači da treba ići unazad. Nikako. Ja sam deci predložila kakvu muziku da slušaju, šta da čitaju, koje filmove da gledaju i uspela sam da im formiram solidan ukus. Važan je izbor, a izbor uvek postoji kao i mogućnost ignorisanja onog što ne vredi. Da se razumemo, nije tačno da je za vreme Tita bilo sjajno svima. Bilo je dobro nepismenim seljacima koje je pokupio i doveo u gradove, podelio stanove, svinjske polutke i krastavčiće u teglama. Time uništio selo. Građanska pismena klasa je tada bila državni neprijatelj. I ona je uništena, tako da …..

    1. Kako to mislite nije bilo „ni gore ni bolje“- znaci isto? Zar su zaista isti medjunarodni politicki polozaj, privredni uspesi, privredni rast, nauka, umetnost, sport, kultura, skolovanje, zdravstvo, skolski program ili sta god drugo izaberete u SFRJ i Srbiji danas? U Hrvatskoj je od 1951-ve do 1961-ve izgradjeno preko 400 hotela. Od kad se osamostalila 21. E svaka cast. Kako je u Srbiji vidimo. Da, stavio nas je Tito u cipele i napravio stanove u gradovima. Je li nas on i naterao da se prvom prilikom vratimo u opanke? Sta su Zadruga, Parovi, PINK, TV i pisani Tabloidi, sponzoruse na splavovima …. ako ne mentalni opanci? Postoji li neka drzava igde u svetu, u kojoj zive belci, da je gora od nas, bivsih ex-YU? Jugoslavija je bila zagledana u modernost i buducnost, ali joj mi svi zajedno nismo bili dorasli. U sta je zagledana Srbija danas? U sebe? Onda je ovo nivo koji zasluzujemo te ne treba da se zalimo.

  11. „Mogla je i mirno da se dezintegrise. Zasto nije? Nem pojma.“ Vi sa takvim znanjem nije moguće da ne možete da odgovrite na to pitanje? Pre će biti da niste o tome baš mnogo razmišljali.
    Ja ću izneti još neke podatake, no i moje zaključke iz ličnog iskustva iz vremena kada je Milošević preuzeo da vodi CK SKS, kada su počeli njegovi poslušnici u svim državnim institucijama da grde, omalovažavju i vređaju spasioca Jugoslavoje – Antu Markoviću. Samo iz jednog razloga koji sociologija i psihologa beleže kao patologija. Slobodan Milošević je imao ludu želju još iz rane mladosti, a ta zna da objasni psihologija zašto, da zameni Tira. Kako je to izjavljivala svojim studetntskim koleginicama njegova devojka Mira Marković. Zato i sada imamo u vrhu vlasti Vučića sa još težom patologijom EGONARCIUZAM. A i to se manifestuje kao ludost i glupost, samo što ovaj sad zna da ratom ne može da zadovolji svoju patoligiju. Milošević nije ni znao zašto i kako je Tito započeo rat sa namerom da osvoji vlast sa tako malim resursima. A nije mogao da ga imitira jer Tito njie bio budala. Naprotiv. Imao je i Tito puno negativnih osobina, ali mu nusu bile smetnja, čak šta više pomagale su mu, da realizuje svoj cilj. Ko što su ove njegove osobine: ljubomoran i ponosan na to, nepravedan, opsednut da sve nadzire, osvetoljubiv…
    Drugo je torija koju sam objavljivao u novinama u Skopju gde sam živeo, i u glasilu na engleskom jeziku “Sursh for Common Gonud” (Tražimo zajedničke osnove). A to se ovde može svesti na jedno: Nije moguće da primtivniji Srbi vladaju sa naprednijim Slovencima i Hrvatima. Sasvim je druga situacija u Španiji posle smrti njihovog diktatora Franka. Kao što se održava Britanija iako Škoti ne vole Engleze, pa sebe ne smatraju Britancima već Škotima. Dok je srpski Otac nacije, Ćosić jednom prikom pitato svog kolegu Kermanuera:“ Kada ćete ve Slovenci da budete Srbi?“ Ono isto što je nameravao da postigne diktator Aleksandar Karađorđević. Inače, mojoj porodici i po mom mišljenju najveće zločinac za Srbe.
    Treće, zbog gore navedenog Srbija se ponela prema Hrvatskoj i Sloveniji kao poludeli muž od koga je supruga zatražila razvod braka.

    1. Pa slutio sam da je mozda uzrok u nekom od CK. U nekoj paradigmaticnoj politickoj karijeri koja je razbila status kvo i napravila status u kojem smo jos uvek. Ne mislim da su neke nacije po sebi primitivnije od drugih ali se prepoznaje kada u nekim drustvima primitivci izdominiraju one druge. Napisao bih da mi je u stvari cudno kako je takva zemlja kao Jugoslavija mogla i da postoji ali nije mi bilo bas toliko cudno. Secam se i Ante Markovica. Bese slatko ali kratko. Secam se da su mi kasnije rekli da je nesto upalo u platni proemt ili kako vec, neki monetarni separatisti.

      1. Vaše mišljenje je dominatno među najobrazavanima, a naročiot liberalima, na čelu sa ideologom liberalizma u Srbiji. Baš sam od Nje čuo Vaš odgovor na ovo šo sam ovde napisao. Evo svima vama odogovor.
        Napisao sam Oboženi LJudi, ne Bogovi. Jer oni koji su se predstavili kao Bogovi odrubljene su im glave. Prvo Jovanu Krstitelju, kasnije Svetom Pavlu. Dok Isusa i Svetog Petra i mnoge apostole razapeli su na kstače. A njihove sledbenike bacali su zverima u arenama Rimske imperije, a na radost razularene raje okamenjenog uma.
        Dok naše savremnike Bogove Nova rimska imperija sa sedištem u Vašingntonu podržana od liberalnog Zapada poslale je vojsku na Aljendea; lovila je Če Gegevaru kao divlju zver po šumama Južne Amerike; držala je i još drži Zatvoren Kubanski narod; oterala Čaveza da bi stradao narod Venecuele. Dok u Brazilu pre i posle Lula u Rio de Ženairu postoje preko šestdeset mesta gde majke, po grešci, otstavljaju svoju decu, i bebe, da sami žive među ostalom napuštenom decom, a da ih lberalna država ničim ne pomaže osim kada neko izdahne da ga čistači ulice pokupe i bace u neko od jama koje je država predvidela.
        Ili vi liberli mislite isto što i lberali Zapada, da su spavom uništene države kakve su bile Libija, Irak, Sirija, i još neke. Odgovor vi mogu dati i migranti koji se pate i u Beogradu.
        Samo je Jedan preživeo progon libarnih Sotona, i pokazao Dobrim LJudima šta znači biti Bog i pritom biti izabran za predesednika države. Ime mu je Hos(z)e Muhika.
        Ili ne znate da su pre neki dan istraživanja pokazala da u sadašanjoj liberalnoj Rusiji većina žali na neslobodan živčjenja u SSSR-u. No, i crnački robovi nisu bil spremnii da žive slobodno kada su posle Građnskog rata dobili formanlno slobodu u SAD.
        Znači, država treba da obezbedi uslove da narod stiće znaje radom i mentalno i kulturno napreduje. A religija nije napredak kako tvrde liberali, a to koriste političke protuve, kako to hoće da nas ubede i ovi što zarobiše Srbiju.

  12. Neki ovde spominju sistemski problem za raspad SFRJ. Evo istine: Vladari američkog kapitalizma, neko je napisao da ih je oko hiljadu, bili su ubeđeni da će poznata grupa umova, mirotvoraca svojim proglasom sa osvrtom na aktuelne probleme da potvrdi da je kapitalizam najbolji sistem. Filip Noel Baker, prvi predsednik komiteta za razoružanje UN-a i dobitnik Nobelove nagrade za mir, Eva i Linus Pauling, nosioci Nobelove nagrade za hemiju i mir, Aurelio Pecei, predsednik Rimskog kluba, i dr Ivan Supek sastali su se u Dubrovniku. Nakon jednonedeljne diskusije o razoružanju, ekologiji, ljudskim pravima, solidarnosti u privredi i lokalnim sukobima sastavili su deklaraciju koja je bila prihvaćena na sednici na velikoj konferenciji 4. jula. 1976. u Filadelfiji, a povodom dvestote godišnjice nezavisnosti SAD. Na konferenciji su predloženi temelji pokreta Svetskog jedinstva i humanistička načela, a koji se u celini oslanjaju na Isusove ideje i poruke. Evo kako glase:
    I. Očuvati život i uvažavati dosadašnji napredak.
    II. Zaštititi prirodu od propasti.
    III. Afirmisati ljudsku jednakost i slobodu.
    IV. Proširiti empatiju i solidarnost na sve ljude.
    V. Tražiti istinu.
    VI. Primenjivati istraživanja i usmeriti razvoj prema opštoj blagodeti.
    VII. Gajiti lepotu i umetnost.
    VIII. Prenositi humanistička načela u legalne norme.
    IX. Praktikovati svetski sporazum, saradnju i mir.
    X. Biti dobar.
    Kada su vladari našim životima dobili usvojeni dokument u kome je pisalo da je najbolji sistem za ljudski rod Samoupravni sistem, koji je potpisao i njihov ekonomista dr Milton Fridman, platili su troškove i sakrili ga od javnosti. Ovo sam čuo od dr Supeka, koji je vodio poslednju sednicu, u intervjuu na HRT-u dve godine pre njegove smrti 2007. No, nigde ne mogu da nađem pisani dokument..
    Visokoobrazovani, novinari-analitičari i velika većina rukovodećih kadrova u samoupravnim preduzećima reći će vam da je problem bila radnička klasa, da radnici nisu hteli da rade, da su suviše primitivni za samoupravljanje. A nikako da se zapitaju kako su to u nekim gradovima Srbije koji važe za sociološki zaostalije sredine, kao što su Vranje i Pirot, radile najuspešnije, najprofitabilnije fabrike, kao „Simpo“, „Jumko“, „Koštana“, „Alfa“, „1. maj“ i „Tigar“.
    Dokumentarni film snimljen u fabrici „1. maj“ u kome se vide zdravi radni uslovi i besprekorno čist i uređen radnički restoran, pa prekrasan park sa cvećem, travnjakom, jezercetom u kome plove labudovi, sa klupama za odmor posle ukusnog obroka, prikazivan je učenicima u SAD kao primer odličnih uslova za rad i lep život svih zapošljenih u visokoprofitabilnoj fabrici tekstila.
    Radio sam teške fizičke poslove, sa završenom srednjom školom bio sam rukovodilac, po diplomiranju na Rudarskom fakultetu u Beogradu bio – samostalni inženjer, pa rukovodilac u tri najveća proizvodna sistema – „Trepči“, Rudnicima i železari „Skopje“ i najvećem sistemu za proizvodnju građevinskih materijala na Balkanu „Šar“, pa mi je bilo lako da zaključim, što i danas tvrdim, da su jedini problem u samoupravnom kao u bilo kom sistemu pre svega rukovodioci u preduzećima, kao i političari koji su imali vlast u tim opštinama, gradovima, državi. Nikada nisu bili krivi radnici, nisu ni mogli da budu, jer je vlast uvek jača od radnika bez obzira na samoupravljanje. Tek kada je državna vlast bila u problemu mogle su da budu izvedene oružane „narodne“ revolucije, u Rusiji tokom Prvog, a u Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.