Zašto performans nije estetska umetnost?

Polemika sa tekstom A. Kišjuhasa "'To bih i ja umeo'", Danas, 5-6. okt. 2019

Ostavite komentar


  1. „Performans“ nije umetnost, nego performans. Umetnost zahteva talenat i veštinu a to kod performansa nema. Performans umetnik je contradictio in adjecto!

    1. Imas dozivljaj ili ne? Da li te dotakne, pokrene, pomeri…Ostavlja me ravnodusnom performans M.A. nije da ne volim I ne poznajem umetnost.

  2. Velika vecina gradjanstva prilicno ce verno odrediti da li je neko jelo ukusno ili bezukusno. Pri tome velika vecina mozda nece ni znati sastojke tog jela.

    Sva nasa cula (sluh, vid, ukus, miris) pristupacna su svakom od nas. Na primer, vecina MOZE da primeti razliku izmedju dobrog i loseg jela. Dobrog i loseg pevanja. Glume. Vina. Sviranja. Slikanja.

    To sto neko moze da razazna nekoliko nijansi vise od drugih, pomaze toj osobi da napravi precizniji poredak izmedju stvari slicnog kvaliteta. Da izmedju desetak jako dobrih izvodjaca pesama odredi precizniji poredak njihovog kvaliteta.

    Pripadnici afričkih plemena tradicionalno se samopovređuju (buše svoju kožu, nos, usta, dobrovoljno se izlažu torturi u kojoj im je čak i život ugrožen). Možemo li sve njih onda nazvati „modernim umetnicima“ jer rade sve ono što i A.M. (pa i više od toga).

    Po meni, A.M. je izvela zapažen performans „žene koja vrišti“. Zatim je objašnjavala šta je time htela da izrazi. Kako bi izgledalo kada bi u restoranu kuvar izasao da vam objasni kako je njegovo jelo najbolje na svetu, a vama se pri tome to jelo uopste ne svidja. I niste jedini koji deli to misljenje.

  3. Bravo, za odbranu umetnosti i jedinstvene ličnosti u svetu umetnosti. Ogromna podrška, Vama, Marini i Danasu – da objavljuje što više ovako stručnih, sadržajnih i podsticajnih autorskih tekstova o opštoj kulturi i umetnosti.

    1. Kakav znalac ovaj David! To što Danas piše o performansu AM ne znači da to i vrednuje kao umetnost. To može biti stav pojedinca a ne Danasa.
      Sve mi se čini da Davidovo zalaganje za AM počiva na tome da joj se prezime završava na Č a ne na Ć.

  4. Iako je – bar za moj ukus – ovaj tekst preopširan kao novinski, te stoga na izvestan način i zamoran, preskočio bih uvodna i delom digresivna tvrđenja i odmah prešao na njegovu suštinu, iskazanu na samom njegovom kraju: „Poučno je: direktnim ispostavljanjem svoga TELA umesto izlaganja DELA, još niko nije postao umetnik!“ Jer već mnogo decenija teoretičari umetnosti s pravom tvrde da je neophodno jasno razdvojiti umetničko delo od njegovog tvorca (autora). A u slučaju Marine Abramović (i njenog jednosatnog buljenja u magarca) imamo papazjaniju, moderno nazvanu performans, koja s estetske strane jednostavno ne može da bude umetnost.
    Koristim ovu priliku da najsdačnije pozdravim profesora Sretena Petrovića.

  5. Ja ne kapiram zasto je svaki diletant dobio prostor da kaze sta misli o toj izlozbi, a nismo culi ni blizu toliko ljudi iz profesije sta oni misle. Jesu ta misljenja podjednako vredna?
    Evo, ja sam na primer cula sta o izlozbi misli Marko Vidojkovic, „bedno piskaralo“, „jedna fizionomija, onako, bespredmetna“, covek bez profesije ako izuzmemo shock jock na nekim lokalnim stanicama, i neko ko mi duguje dva sata zivota koliko sam se trudila da citam njegovu prvu „knjigu“, ali nisam imala prilike da cujem sta misli na primer akademik i nas slavni slikar Dusan Otasevic, sto bi me daleko vise interesovalo (ma kakvo to misljenje bilo, upravo u tome je i poenta).
    I sve tako jedno mesec dana unazad. Vi kao novina treba da formirate jedan nivo upravo u odabiru interesantnih glasova, a ne da se tu i kurta i murta redjaju, ili red nista red nesto, pa onda to izgleda kao neki pluralizam i to je kao super, a informacija koja je preneta citaocu u celoj toj kampanji je ravna nuli.

    1. Onaj koji je iz struke mora da „legne na rudu“ ili je zavrsio svoju karijeru. Prevelika je kinta u pitanju. To je kao da ocekujete od svestenika da vam kaze da Boga nema niti ga je ikad bilo.

      1. Ne verujem. Oko te izlozbe nema nikakvih posebnih interesa. Sem toga ima profesionalaca sa integritetom, ima cak i svestenika koji postaju ateisti.

    2. Niko nema pravo da meni nameće stav šta je umetnost a šta nije.
      Umetnici se bore za svoje mesto pod suncem, najčešće, kičerskim sredstvima, marrketingom! I to je OK, i ako nije umetnost.

  6. Da li je gluma umetnost? Ili pozorišna režija? Zašto se u tekstu performans analizira kao deo likovne umetnosti? Možda zbog muzeja. Ima umetnosti koje ne žive nezavisno od umetnika (gluma, pevanje, instrumentalno izvođenje).

  7. Umetnost je relativan pojam.
    No, ovo o cemu Vi govorite moze zainteresovati samo mali broj ljudi, te predstavljati povod za druzenje male grupacije ljudi, koja po pravilu u takbim situacijam nadje za shodno da debatuje o totalno irelevantnim, skolastickim temama.
    Umetnici koji se bave (ili ‘umetnici’ koji se bave) modernim pravcima bi bili potpuno nepoznati da iza njih ne stoji propagandna masinerija markentiskih strcnjaka.
    Sto je nejvaznije, iza moderne umetnosti stoji kriminalni lobi koji se bavi pranjem apsurdno velikih kolicina novca ili kradjom novca poreskih obveznika. Kratko receno – cist kriminal, zakonski kaznjivo!

  8. Molim autora da procita „Estetiku performativnog: jednu teoriju teatra i umetnosti“ od Erike Fiser-Lihte, pa neka se onda javi da nam drzi predavanje iz estetike na nivou srednje skole. Ako nemacki original nije preveden na srpski ili hrvatski, jeste na sve ostale svetske jezike, engleski, francuski, spanski i italiajanski, pa se nadam da ce autor uspeti da makar da je procita, ako ne i da „ukapira“ da je performans i te kako umetnost. Usput, moze da pogleda i rad Marine Abramovic „Umetnost je lepa, umetnik mora biti lep“ koji je odgovor na njegov sastav.

    1. Vi sami verovatno niste procitali nijednu od dvadesetak knjiga profesora Petrovica, koji je vise decenija predavao estetiku i kulturologiju na nekoliko fakulteta, a kojeg se, vidim, neki ovde odvazavaju da nazivaju „svakim diletantom“, „kurtom i murtom“ itsl. Da ste zavrsili makar srednju skolu, bili biste prosli kroz njegov udzbenik i naucili da makar pojmovno razlikujete umetnost od kica i sunda, a ne biste se zanosili samopohvalama performerke. Uostalom, niko ko je na nemackom proucio celokupan opus nemackih klasicnih filozofa, esteticara, romantickih knjizevnika i savremenih teoreticara umetnosti (i o njima napisao nekoliko knjiga) nije duzan da proucava i to delce Vase Erike, koju pominjete. Molim administratora da mi ne obrise ovaj pristojni komentar, namenjen iskljucivo obavestavanju neukih o autoru priloga.

      1. Da, upravo to htedoh da kazem pa uzeste rec iz usta: Umetnost jeste lepa ali marina Abramovic je liftovana i botoksirana da izgleda groteskno. A performans je za mene egzibicionizam – isplativ!

  9. Hvala mom divnom profesoru što se oglasio povodom pitanja performansa. Tekst je možda dugačak po merilima pisanja novinskog ćlanka, ali s obzirom na dužinu cifre koju smo dali performerki Marini Abramović, možda nije loše obavestiti se o tome šta kaže stetika na sve to. I odlični poznavalac materije, dragi profesor Sreten Petrović. To svakako ne znači da Marina nije potrebna ovom svetu, super što postoji!

    1. Slazem se!
      Super sto postoji, ali uz malu primedbu – ne za moje pare i ne od mog poreza!
      Radije bih placao porez da deca u skoli uce istoriju klasicne Grcke i Rima, latinski i starogrcki jezik nego trosio novac na nesto sto se besomucno reklamira po celom gradu i svim medijima.
      Zaista, cemu tolika promocija i ko to placa?

  10. U neizbežnom logičkom sledu, zasnovanom na donekle zastarelim premisama, g. Petrović iznosi svoj sud koji, ako se ne varam, negira upotrebu atributa umetnost-umetnički kada je reč o performansu ( ovde konkretno Marininom). Takva logika se može primeniti i na ples, igru, balet. Znači li to da i njoj treba odreći da je umetnost? Ili je samo nivo apstraktnosti baleta, ono što ga može svrstati u umetnost? Jasno mi je da je jedna od odlika umetnosti transpozicija ideja u određenom mediju ( nesavršenom i ograničavajućem uvek i svuda). I baš zbog nesavršenosti ljudskog tela, pokreta, glasa…. i pokušaja dosezanja njegovih krajnjih granica, čini mi se da performans može biti umetnost. A kao u svakom vidu umetnosti postoji i dobra i bezvredna. No, to je drugo pitanje.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.